Žena drži posudu sa seoskog imanja starog 1.200 godina otkrivenu tokom iskopavanja od stra Izraelske uprave za antikvitete tokom širenja grada Rahata, Izrael, 23. augusta 2022.      Foto: AP

Arheolozi koji rade u južnoj pustinji Negev u Izraelu, 23. augusta 2022. godine otkrili su 1.200 godina staru vilu, proširujući znanje o regiji u kojoj je nedavno otkrivena džamija.

Izraelska uprava za antikvitete opisala je to kao "luksuzno seosko imanje", a dom se može pohvaliti mermerom popločanim hodnikom i zidovima ukrašenim freskama.

Prva zgrada te vrste koja je pronađena u južnoj pustinji Negev, prema IAA, sadržavala je zasvođene sobe oko centralnog dvorišta, nudeći jedinstven uvid na život bogatih stanovnika sušne regije.

Luksuzna kuća je izgrađena oko dvorišta i ima četiri krila s nekoliko soba za stanare. Jedan raskošan dio ima mermerni hodnik s kamenim podovima i složenim zidnim ukrasima. Arheolozi su pronašli i krhotine ukrašenog staklenog posuđa.
Ispod dvorišta, arheolozi su bili iznenađeni kada su otkrili podzemne svodove napravljene od kamena, za koje vjeruju da su korišteni za skladištenje predmeta na nižim temperaturama, daleko od užarenog pustinjskog sunca. Čini se da su svodovi pažljivo izrađeni i dovoljno čvrsti da omoguće ljudima da se kreću između njih pod zemljom. Otvor iz zasvođenih prostorija vodi i do cisterne u kojoj su stanovnici mogli pristupiti hladnoj vodi za piće.

Ostaci uljanih lampi otkopani su u skladištima ispod zemlje.

"Luksuzno imanje i jedinstveni impresivni podzemni trezori dokaz su sredstava vlasnika", navodi se u saopštenju arheologa koji su vodili iskopavanja.

"Njihov visok status i bogatstvo omogućili su im da izgrade luksuznu vilu koja je služila kao rezidencija i za zabavu", dodaju Oren Shmueli, Elena Kogan-Zehavi i Noe D. Michael.

"Pretpostavljamo da, ko god da je živio ovdje, bio je neki lokalni vladar", rekao je Michael za AFP, dodajući da su takva imanja bila "potpuno nepoznata u Negevu do danas".


Arheologinja Elena Kogan Zahavi iz izraelske Uprave za antikvitete prikazuje artefakt pronađen iz vile koja datira iz ranog islamskog perioda, između osmog i devetog vijeka, u beduinskom gradu Rahatu u južnoj izraelskoj pustinji Negev 23. augusta 2022.      Foto: AFP AFP

Otkriće u beduinskom gradu Rahatu datira iz ranog islamskog perioda, iz 8. ili 9. vijeka, saopštile su vlasti.

Imanje se nalazi u blizini rijetke džamije koja datira iz istog perioda, a koju su izraelski arheolozi otkrili u junu.

Vjerovatno je nekoliko desetina muslimana klanjalo na tom mjestu u jednom trenutku, saopćila je IAA.

Muslimansko osvajanje regije dogodilo se u prvoj polovini sedmog stoljeća.

"Nakon što završimo s iskopavanjem (kuće), planirano je da se ovo mjesto sačuva", pored ostalih otkrića – poput džamije, dodao je Mihael.

TRT World