Gotovo sedam mjeseci od početka izraelskih napada, ogromni dijelovi Gaze su u ruševinama, gurajući 85% stanovništva enklave u interno raseljavanje, pored ometajuće blokade hrane, čiste vode i lijekova.       Foto: AA

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) upozorila je na psihološke posljedice s kojima se djeca u Gazi suočavaju kao rezultat tekućeg napada Izraela na opkoljenu enklavu.

“Djeca u Gazi trpe razorne nivoe stresa”, navela je agencija u saopćenju na X-u u subotu.

“Tim UNRWA-e radi s djecom i adolescentima na ublažavanju utjecaja užasa rata”, dodaje se.

“Naši savjetnici im nude nadu i utjehu”, rekla je agencija, napominjući: “Moramo zaštititi njihovu sadašnjost i njihovu budućnost.”

"Primirje odmah", ponovili su iz UNRWA-e.

Izrael je vodio smrtonosnu vojnu ofanzivu na Gazu od upada Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo blizu 1.200 ljudi.

Tel Aviv je, za poređenje, ubio više od 34.600 Palestinaca i ranio gotovo 78.000 usred masovnog razaranja i nestašice potrepština na palestinskoj teritoriji.

Gotovo sedam mjeseci od početka izraelskih napada, ogromni dijelovi Gaze leže u ruševinama, gurajući 85% stanovništva enklave u interno raseljavanje, pored ometajuće blokade hrane, čiste vode i lijekova, prema UN-u.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, koji je u januaru donio privremenu odluku kojom je Tel Avivu naloženo da spriječi genocidne radnje i preduzme mjere koje garantuju pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan