Izraelski premijer je rekao da su spremni za privremeni prekid vatre u Gazi u zamjenu za oslobađanje izraelskih zarobljenika.      Foto: Reuters

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da neće prihvatiti zahtjev Hamasa za prekid napada na Pojas Gaze zbog sporazuma o razmjeni zarobljenika.

U video poruci koju je podijelio na svom računu na društvenim mrežama, Netanyahu je govorio o pregovorima i sporazumu o razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Izraelski premijer je rekao da su spremni za privremeni prekid vatre u Gazi u zamjenu za oslobađanje izraelskih zarobljenika.

Netanyahu je naveo da su voljni pregovarati o razmjeni zarobljenika, ali da je Hamas insistirao na uslovima kao što su uklanjanje izraelskih vojnika iz Gaze i prestanak napada, te da Izrael to ne može prihvatiti.

Navodeći da se Hamasovi zahtjevi ne mogu prihvatiti, Netanyahu je rekao:

"Pristanak na Hamasove zahtjeve bio bi užasan poraz za državu Izrael."

Tvrdi da bi izraelsko prihvatanje zahtjeva "bila velika pobjeda za Hamas i Iran".

"Izrael neće prihvatiti zahtjeve Hamasa koji znače predaju i nastavit će borbu dok se ne ostvare svi njegovi ciljevi", poručio je Netanyahu.

Zanimljivo je da ove izjave izraelskog premijera dolaze tokom pregovora o razmjeni zarobljenika u Kairu.

U izjavi od 30. aprila, Netanyahu je rekao da će pokrenuti kopnene napade na Rafah, gdje su se sklonili raseljeni Palestinci u Gazi, bez obzira da li će doči do razmjene zarobljenika ili ne.

TRT Balkan / agencije