Ova zemlja opterećena dugovima traži do 3 milijarde dolara od MMF-a u pokušaju da izbjegne najgoru ekonomsku krizu od svoje nezavisnosti od Britanije 1948.      Foto: Reuters

Krizom pogođena Šri Lanka postigla je preliminarni dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) za zajam blizu 2,9 milijardi dolara, navodi se u saopćenju međunarodnog zajmodavca.
"Ciljevi novog programa Šri Lanke koji podržava Fond su obnavljanje makroekonomske stabilnosti i održivosti duga", navodi se u saopštenju MMF-a.
U saopštenju se navodi 48-mjesečni aranžman u okviru proširenog fonda MMF-a.
Sporazum podliježe odobrenju menadžmenta MMF-a i njegovog izvršnog odbora i ovisi o tome da vlasti Šri Lanke slijede prethodno dogovorene mjere.
MMF također zahtijeva dobijanje finansijskih garancija od zvaničnih kreditora Šri Lanke, pored obezbjeđivanja napora da se postigne sporazum o saradnji s privatnim kreditorima.
"Otpis duga kreditora Šri Lanke i dodatno finansiranje od multilateralnih partnera bit će potrebni kako bi se osigurala održivost duga i zatvorili finansijski jazovi", dodaje se u saopštenju.
Uslovi MMF-a
Program MMF-a imat će za cilj povećanje državnih prihoda za podršku fiskalnoj konsolidaciji, uvođenje novih cijena goriva i električne energije, povećanje socijalne potrošnje, jačanje autonomije centralne banke i obnovu iscrpljenih deviznih rezervi zemlje.
"Počevši od jednog od najnižih nivoa prihoda u svijetu, program će provesti velike poreske reforme. Ove reforme uključuju progresivniji porez na dohodak građana i proširenje poreske osnovice za porez na dobit preduzeća i PDV", navodi se u saopštenju.
Šri Lanka treba da restrukturira dug od gotovo 30 milijardi dolara, a Japan je ponudio da vodi pregovore s drugim glavnim kreditorima, uključujući Indiju i Kinu.
Također će morati sklopiti dogovor s međunarodnim bankama i menadžerima imovine koji drže većinu njenih državnih obveznica u vrednosti 19 milijardi dolara, koje su sada klasifikovane kao neisplaćene.
Ova zemlja opterećena dugovima traži do 3 milijarde dolara od MMF-a u pokušaju da izbjegne najgoru ekonomsku krizu od svoje nezavisnosti od Britanije 1948. godine.
Stanovnici Šri Lanke mjesecima se suočavaju s akutnom nestašicom goriva i drugih osnovnih dobara, ostajući u političkim previranjima i pogođeni bezizlaznom inflacijom, koja sada iznosi gotovo 65 posto u odnosu na prethodnu godinu.

TRT Balkan