U portfoliju grupacije LVMH se nalaze Louis Vuitton, Moët, Dom Perignon, Dior, Fendi, Givenchy, Tiffany & Co, Bulgari, Stella McCartney i drugi.         Foto: Reuters

Poznati svjetski brendovi imaju neosporan utjecaj na ekonomiju mnogih zemalja.

Ukoliko ekonomija zemlje raste, i njena vojna moć je snažnija. Ali, na koji to način Izrael iskorištava svoju vojnu moć?

Neselektivno ciljanje i ubijanje nedužnih civila u Gazi, okupiranje palestinske zemlje i, jednom riječju, činjenje genocida. Kako ekonomska moć raste, civilne žrtve se povećavaju.

Svu tu moć izraelskoj ekonomiji pružaju mnoge zemlje i kompanije širom svijeta.

Primjer tome je i izjava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua: “Jedini način na koji Izrael može osigurati svoju vojnu moć je moćna, slobodna tržišna ekonomija”.

Neke od zemalja koje nesebično pružaju finansijsku i vojnu pomoć Izraelu su: Njemačka, Italija, Velika Britanija, Francuska i naravno, SAD – kao njihov najveći saveznik.

Kada je riječ o kompanijama koje doprinose izraelskoj ekonomiji, lista je duga.

Ali, tri vodeća brenda – Procter and Gamble (P&G), LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) i Hewlett Packard (HP) – dominiraju globalnim tržištem.

Procter and Gamble, poznat po svojim široko prepoznatljivim proizvodima, prisutan je na izraelskom tržištu od 2001. godine.

P&G proizvodi više od 250 robnih marki – od kozmetičkih proizvoda, preko omekšivača i raznih deterdženata, do higijenskih proizvoda.

Ova kompanija privukla je pažnju svojim značajnim finansijskim ulaganjima u izraelske medicinske kompanije i istraživačke centre. Svojim proizvodima prisutan je u gotovo svakom izraelskom domaćinstvu.

Procter and Gamble, poznat po svojim široko prepoznatljivim proizvodima, prisutan je na izraelskom tržištu od 2001. godine.         Foto: pginvestor

Louis Vuitton Moët Hennessy također ima značajan utjecaj na izraelsku ekonomiju.

U portfoliju grupacije se nalaze Louis Vuitton, Moët, Dom Perignon, Dior, Fendi, Givenchy, Tiffany & Co, Bulgari, Stella McCartney i drugi.

Njihova ulaganja u izraelske kompanije za proizvodnju dijamanata su višemilionska, a upravo ti dijamanti su kamen temeljac izraelske ekonomije.

Dodatno, povezuju se s prodajom proizvoda Ahava, koji se proizvode na okupiranoj palestinskoj teritoriji, što dodatno potiče napetosti u regiji.

Također, i sam vlasnik LVMH Bernard Arnault 2021. godine uložio je 120 miliona dolara u izraelske sigurnosne kompanije.

Konglomerat, najpoznatiji po luksuznoj modnoj kući, djeluje globalno, a tvrtku od 1989. vodi Francuz Bernard Arnault.       Foto: Skift

Hewlett Packard, tehnološki div. Prema podacima pokreta BDS, HP ne samo da opskrbljuje tehnologijom izraelsku vojsku i policiju već osigurava i serverske sisteme za izraelsku upravu.

Ovaj sistem omogućava implementaciju sistema rasne segregacije protiv Palestinaca.

Hewlett-Packard Company (HP) jedna je od najvećih tehnoloških kompanija svijeta i ima podružnice u gotovo svakoj zemlji na svijetu.        Foto: HP

Bez podrške vodećih svjetskih kompanija, Izrael ne bi mogao finansijski podržati svoju ilegalnu okupaciju, a jednom odlukom, ove tri kompanije mogu značajno promijeniti finansijsku sposobnost Izraela da nastavi svoju genocidnu kampanju etničkog čišćenja u Palestini.

TRT Balkan