Stotine izraelskih ekonomista upozoravaju vladu na ekonomsku krizu

Stotine izraelskih ekonomista upozoravaju vladu na ekonomsku krizu

Izraelska ekonomija se suočava s teškim periodom, upozorili su stručnjaci.
Izraelska ekonomija se suočava s teškim periodom. Neophodno je preduzeti hitne mjere kako bi se spriječila velika šteta.            Foto: Reuters

Stotine izraelskih ekonomista uputile su oštro upozorenje premijeru Izraela Benyaminu Netanyahuu i ministru finansija Bezalelu Smotrichu, izražavajući zabrinutost zbog ekonomskih izazova u zemlji i pozivajući na hitnu akciju.

Lokalni list "Yediot Ahronot" objavio je da je 300 ekonomista, uključujući bivšeg guvernera Banke Izraela, bivše revizore banaka, profesora nobelovca i bivše visoke zvaničnike izraelskog ministarstva finansija, zajedno poslalo poruku Netanyahuu i Smotrichu u vezi s trenutnom ekonomskom situacijom.

Ističući nedostatak svijesti vlasti o ozbiljnosti ekonomske krize, ekonomisti su naveli:

"Izraelska ekonomija se suočava s teškim periodom. Neophodno je preduzeti hitne mjere kako bi se spriječila velika šteta."

Naglasili su da je potrebno odmah zaustaviti finansiranje svih aktivnosti koje nisu neophodne za rat i obnoviti privredu te upozorili da će dosadašnji pristup nanijeti štetu izraelskoj ekonomiji i da su potrebne nove akcije.

Ekonomisti su pozvali na radikalnu promjenu nacionalnih prioriteta i preraspodjelu budžeta za rješavanje posljedica rata, pomoć žrtvama i podmlađivanje ekonomije.

U poruci je naglašeno da bi poslijeratni rashodi mogli dostići desetine milijardi šekela, pozivajući premijera i ministra finansija da što prije preispitaju sve stavke rashoda u budžetu za 2023. godinu.

Kao odgovor na ekonomske izazove koje predstavljaju nedavni napadi, izraelsko ministarstvo finansija je u nedjelju predstavilo novi plan pomoći pogođenim poslodavcima i radnicima.

TRT Balkan / agencije