EFF nastavlja da pruža "snažno sidro" za ekonomski program vlasti, a njegova implementacija je uglavnom na pravom putu uprkos izuzetno izazovnoj pozadini, dodaje se.         Foto: AFP

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je u ponedjeljak isplatu 900 miliona dolara pomoći Ukrajini.

"Ukrajinski aranžman EFF (Extended Fund Facility) na 48 mjeseci, sa pristupom od 11,6 milijardi SDR (što odgovara 15,6 milijardi dolara, ili oko 577 posto kvote), odobren je 31. marta 2023. i čini dio paketa podrške od 122 milijarde dolara za Ukrajinu”, navodi se u saopštenju MMF-a.

EFF nastavlja da pruža "snažno sidro" za ekonomski program vlasti, a njegova implementacija je uglavnom na pravom putu uprkos izuzetno izazovnoj pozadini, dodaje se.

Taj potez uslijedio je uoči sastanka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s generalnom direktoricom Kristalinom Georgijevom u sjedištu MMF-a u Washingtonu.

Georgieva je izjavila da "ruska invazija na Ukrajinu nastavlja da donosi ogromne socijalne i ekonomske troškove Ukrajini", dodajući da je "kritično" da se vanjsko finansiranje pod koncesijskim uslovima nastavi na blagovremenoj i predvidivoj osnovi i održava reformski zamah.

Nakon sastanka sa Zelenskim, ona je na platformi X izjavila da je MMF opredjeljen da podrži Ukrajinu u izgradnji temelja za snažnu ekonomiju.

Zelenski je pozdravio "važnu" odluku MMF-a da dodijeli tranšu od 900 miliona dolara njegovoj zemlji.

"Zahvalio sam MMF-u na podršci Ukrajini i priznavanju postignuća naše nacije i naroda. Tokom rata provodimo reforme kako bismo ojačali naše institucije i radimo sa partnerima kako bismo pružili više ekonomskih mogućnosti našim ljudima", rekao je Zelenski na X.

TRT Balkan / agencije