Njemačka: Poljoprivrednici protestuju protiv plana njemačke vlade

Njemačka: Poljoprivrednici protestuju protiv plana njemačke vlade

Poljoprivrednici su traktorima pohrlili u glavni grad na protest kod Brandenburških vrata.
Manevar je bio u suprotnosti sa strogim njemačkim samonametnutim ograničenjima nagomilavanja duga.             Foto: AP

Njemački poljoprivrednici okupili su se u ponedjeljak u Berlinu kako bi protestovali protiv planiranog smanjenja poreznih olakšica za dizelsko gorivo koje se koristi u poljoprivredi, što je dio dogovora koji je vlada postigla da zakrpi rupu u budžetu zemlje.

Čelnici trostranačke koalicije kancelara Olafa Scholza prošle su se sedmice dogovorili o mjerama za popunjavanje rupe od 17 milijardi eura (18,5 milijardi dolara) u budžetu za sljedeću godinu, rekavši da će to postići smanjenjem subvencija koje štete klimi i blagim smanjenjem potrošnje nekih ministarstava, između ostalih mjera.

Do te potrebe je došlo nakon što je najviši njemački sud poništio raniju odluku o prenamjeni 60 milijardi eura koji su izvorno bili namijenjeni ublažavanju posljedica pandemije COVID-19 za mjere pomoći u borbi protiv klimatskih promjena i modernizaciji zemlje.

Manevar je bio u suprotnosti sa strogim njemačkim samonametnutim ograničenjima nagomilavanja duga.

Kako se pojavilo više detalja dogovora, tako je raslo i nezadovoljstvo, osobito zbog plana za smanjenje poreznih olakšica za poljoprivredni dizel i ukidanje izuzeća od poreza na automobile za poljoprivredna vozila.

Protestirao je čak i ministar poljoprivrede Cem Ozdemir.

Rekao je za televiziju ARD da poljoprivrednici "nemaju alternativu" dizelu.

“Ne zatvaram se od toga da moramo štedjeti, ali to mora biti učinjeno na način da povedemo ljude sa sobom – a farmeri su ti koji nas opskrbljuju hranom”, rekao je Ozdemir.

"Ovi rezovi... preopterećuju sektor."

Poljoprivrednici su u traktorima pohrlili u glavni grad u ponedjeljak na protest kod Brandenburških vrata. Vicekancelar Robert Habeck, član Ozdemirove stranke Zelenih, upozorio je da se ne ruši prošlosedmični dogovor o budžetu i rekao da svako ko želi poništiti planirana rezanja mora smisliti način finansiranja koji je svima prihvatljiv.

TRT Balkan