Kolumbijska opozicija nanijela poraz vladajućoj koaliciji na izborima

Kolumbijska opozicija nanijela poraz vladajućoj koaliciji na izborima

Nedjeljni ishod utjecat će na predsjedničke izbore 2026. godine.
Petro je čestitao pobjedničkim kandidatima i rekao da planira zajednički rad.          Foto: AA

Kolumbijski opozicioni kandidati su u nedjelju uglavnom pobijedili na izborima za gradonačelnike, guvernere i regionalne poslanike, nanijevši poraz lijevoj koaliciji predsjednika Gustava Petra na izborima koje su analitičari raspisali na referendumu o njegovoj vladi, prenosi Reuters.

Petro, 63-godišnji ekonomista koji je u augustu 2022. izabran za prvog ljevičarskog predsjednika u historiji Kolumbije, ima nizak rejting u anketama, a očekuje se da će nedjeljni ishod uticati na predsjedničke izbore 2026. godine.

Petro ne može tražiti reizbor.

U glavnom gradu Bogoti, kandidat vladajuće koalicije Gustavo Bolivar zauzeo je treće mjesto u utrci za gradonačelnika, jednu od najviših pozicija u vladi nakon predsjedničke.

Prihvatajući gubitak, Bolivar je rezultat nazvao "kažnjavanjem" zbog razočaranja Petrovom vladom.

Politički analitičar Sergio Guzman, direktor Colombia Risk Analysis, rekao je da Bolivarov poraz šalje "veoma snažnu poruku", uprkos insistiranju Petrove vlade da glasanje nije odraz rada predsjednika.

Carlos Fernando Galan, iz Partije novog liberalizma, pobijedio je na izborima za gradonačelnika Bogote sa skoro polovinom glasova.

Petro je čestitao pobjedničkim kandidatima i rekao da planira zajednički rad.

"Radit ćemo na artikuliranju njihovih prijedloga za kampanju kako bismo zajedno mogli izgraditi zemlju koja se bori protiv korupcije, nepravde i suočava se s krizom klimatskih promjena", rekao je on u televizijskom obraćanju.

FENA