Dan bez automobila obilježava se i u Bogoti, glavom gradu Kolumbije, čijim ulicama ovim povodom mogu saobraćati samo autobusi i taksi vozila.        Foto: AA

Svakog 22. septembra obilježava se Svjetski dan bez automobila, a na ovaj dan širom svijeta se organizuju događaji i aktivnosti u cilju promovisanja kvalitetnijeg javnog prevoza, biciklizma i pješačenja kao i zdravijeg života.

Cilj Svjetskog dana bez automobila je da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom, korištenje javnog gradskog prevoza, kao i drugih alternativnih prevoza koji znatno manje zagađuju okoliš, a kako bi pridonijeli boljem i zdravijem načinu života i ukazali na preveliki broj prevoznih sredstava čiji izduvni gasovi pridonose zagađenju zraka.

Dan bez automobila obilježava se i u Bogoti, glavom gradu Kolumbije, čijim ulicama ovim povodom mogu saobraćati samo autobusi i taksi vozila.

Prema organizaciji "Movilidad Bogota", očekuje se da će na Dan bez automobila grad zabilježiti smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 57 posto. Također očekuju poboljšanje kvaliteta zraka i kulturni pomak ka održivoj mobilnosti.

Bogota je poznata kao globalni lider u pružanju podrške transportnoj infrastrukturi koja je održiva i orijentisana na ljude.

Grad je također već dugo godina omiljen među ljubiteljima bicikala. Nerijetko gradske vlasti zatvaraju ulice za automobile kako bi se ljudi mogli bezbjedno voziti i učestvovati u simboličnim događajima fokusiranim na javno zdravstvo i izgradnju zajednice.

TRT Balkan / agencije