Conte se posebno osvrnuo na "kukavički stav" Vlade, usvojen 27. oktobra u UN-u kada je Italija bila suzdržana o rezoluciji koja je pozivala na humanitarno primirje u Gazi.     Foto: Reuters Archive

Lider populističke opozicione stranke Pokret 5 zvijezda (M5S) i bivši premijer Italije Giuseppe Conte pozvao je italijansku krajnje desničarsku vladu da obustavi isporuku oružja Izraelu, kritikujući njihov "nedostatak hrabrosti" u rješavanju sukoba u Gaza.

"Odmah obustavite isporuku oružja Izraelu. Da biste to učinili, potrebna vam je samo jedna stvar koja vam nedostaje: hrabrost", rekao je Conte u parlamentu, obraćajući se ministru vanjskih poslova Antoniju Tajaniju.

Tajani je odbacio optužbe, rekavši da su "kukavice negdje drugo".

Conte se posebno osvrnuo na "kukavički stav" Vlade, usvojen 27. oktobra u UN-u kada je Italija bila suzdržana o rezoluciji koja je pozivala na humanitarno primirje u Gazi.

"Kukavice sigurno ne sjede u klupama ove vlade. Možda su kukavice negdje drugdje, gospodine Conte... i molim vas da koristite prikladniji jezik kao čovjek koji je bio premijer", rekao je Tajani.

Premijerka Italije Giorgia Meloni rekla ranije da je odluka njene zemlje da bude suzdržana pri glasanju u Generalnoj skupštini bila "najuravnoteženija od svih mogućih pozicija".

"Nije slučajno što je to bio stav većine zemalja EU-a, Evrope i G7. Pokušavamo održati ravnotežu, a glas za i glas protiv bili bi glasovi koji bi Italiju udaljili od njene pozicije", rekla je Meloni.

TRT Balkan / agencije