Egipatski mediji: Sastanak u Egiptu o primirju u Gazi bio pozitivan

Egipatski mediji: Sastanak u Egiptu o primirju u Gazi bio pozitivan

"Konsultacije će se nastaviti u naredna tri dana", objavio je kanal „Al Qahera News“.
Izrael vjeruje da se u Gazi drže 134 Izraelca nakon što je izraelska vojska u ponedjeljak uspjela osloboditi dva taoca u gradu Rafah u južnom Pojasu Gaze.            Foto: AA

Prvi dan četverostranog sastanka u Kairu kojem su prisustvovali zvaničnici Katara, Egipta, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o prekidu vatre u Pojasu Gaze bio je pozitivan, a strane su se složile se da nastave konsultacije kako bi se pronašlo rješenje za humanitarnu krizu, objavili egipatski mediji bliski vladi.

"Konsultacije će se nastaviti u naredna tri dana", objavio je kanal „Al Qahera News“, pozivajući se na izvor na visokoj poziciji.

Međutim, niko od zvaničnika koji su prisustvovali sastanku nije dao izjavu.

Jutros je izraelska delegacija stigla je u Kairo kako bi prisustvovala sastanku o izgledima za postizanje primirja u Gazi i razmjenu talaca s palestinskom grupom otpora Hamas.

Ranije prošle sedmice, delegacija Hamasa posjetila je Kairo da bi razgovarala o mogućoj zamjeni talaca i prekidu vatre u Gazi.

Hamas je prošle sedmice predložio plan u tri faze za prekid vatre u Gazi koji prema palestinskom izvoru uključuje 135-dnevnu pauzu u borbama u zamjenu za oslobađanje talaca.

Originalni okvirni sporazum o prekidu vatre u Gazi razrađen je tokom prošlomjesečnog sastanka najviših zvaničnika SAD-a, Izraela, Katara i Egipta u Parizu.

Premijer za genocid optuženog Izraela Benjamin Netanyahu je odbio Hamasovu ponudu za prekid vatre i obećao da će nastaviti rat u Gazi do pobjede nad palestinskom grupom.

Izrael vjeruje da se u Gazi drže 134 Izraelca nakon što je izraelska vojska u ponedjeljak uspjela osloboditi dva taoca u gradu Rafah u južnom Pojasu Gaze.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima Izraela na Pojas Gaze za 128 dana ubijeno je 28.473 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije