Sastanak će biti održan 6. oktobra, a pozvani su predstavnici 27 članica Evropske unije (EU) i 17 država koje nisu članice.     Foto:AA

Lideri država s evropskog kontinenta okupit će se u četvrtak u Pragu, na prvom sastanku Evropske političke zajednice (EPC).

Sastanak će biti održan 6. oktobra, a pozvani su predstavnici 27 članica Evropske unije (EU) i 17 država koje nisu članice.

Pored zemalja članica EU, očekuje se prisustvo predstavnika i iz Turkiye, Velike Britanije, Norveške, Ukrajine, Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Islanda, Kosova, Lihtenštajna, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Švicarske.

Ideju o EPC-u u maju je predstavio francuski predsjednik Emmanuel Macron, a odnosi se na implementaciju političke formacije u Evropi šire od EU.

Očekuje se da će na sastanku biti razgovarano o utjecaju rata, koji je u Ukrajini počeo nakon ruskog napada, na stabilnost i sigurnost u Evropi, energetici, ekonomiji, trgovini, transportu, investicijama i infrastrukturi.

Planirano je da se zajednica sastaje svakih šest mjeseci na nivou lidera.

Prvom sastanku zajednice u Pragu videolinkom trebao bi se pridružiti i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Lideri će se okupiti u poslijepodnevnim satima, nakon čega će biti održani okrugli stolovi.

Očekuje se da će na sesijama biti razgovarano o miru, sigurnosti, energetici, klimi, ekonomskoj situaciji, migracijama i transportu.

Ne očekuje se da će na kraju prvog sastanka biti objavljena zvanična deklaracija ili da će biti donesene zvanične odluke.

TRT Balkan / agencije