U zapadnom dijelu Belgije, blizu okeana, očekuje se da će brzina vjetra dostići i 120 kilometara na sat.            Foto: AA

Oluja "Ciaran", koja je zahvatila Zapadnu Evropu, negativno utiče na život u Belgiji.

Kraljevski belgijski meteorološki institut saopćio je da je na zapadu zemlje izdato "narandžasto", a u ostalim dijelovima "žuto" upozorenje zbog oluje koja je stigla iznad Atlantskog okeana i od jutra zahvatila Belgiju.

U zapadnom dijelu Belgije, blizu okeana, očekuje se da će brzina vjetra dostići i 120 kilometara na sat. Građani su upozoreni na potencijalne nesreće poput čupanja krovova i padanja stabala širom zemlje.

Željeznički saobraćaj između grada Bruggea na zapadu Belgije i priobalne regije uz okean je otkazan. Očekuju se i prekidi u željezničkom saobraćaju u drugim dijelovima. Bit će smanjena i brzina vozova.

Otkazane su i usluge voza Eurostar koji saobraća između Brisela i Londona.

Očekuju se i poremećaji u zračnom saobraćaju u Belgiji. Zvaničnici briselskog aerodroma najavili su da bi neki letovi mogli biti otkazani zbog povećanja uticaja oluje od podneva i savjetovali su putnike da preduzmu mjere opreza.

Očekuje se da će se uticaj nevremena smanjiti tokom noći.

Oluja "Ciaran" u srijedu je pogodila Veliku Britaniju, Irsku, Francusku i Iberijsko poluostrvo, odnosno Španiju i Portugal.

TRT Balkan / agencije