Turske snage sigurnosti neutralizirale su desetine terorista prošle sedmice

Turske snage sigurnosti neutralizirale su desetine terorista prošle sedmice

Od januara na meti je ukupno 359 terorista, od čega 144 u sjevernom Iraku i 215 u sjevernoj Siriji.
Turske vlasti koriste izraz "neutralizirati" kako bi implicirale da su se dotični teroristi predali ili da su ubijeni ili zarobljeni.       Foto: AA Archive

Turkiye je neutralizirala 44 terorista protekle sedmice, uključujući one koji su se skrivali preko granice u sjevernom Iraku i Siriji, saopćilo je Ministarstvo nacionalne odbrane.

„Od januara na meti je ukupno 359 terorista, od čega 144 u sjevernom Iraku i 215 u sjevernoj Siriji“, rekao je glasnogovornik Zeki Akturk novinarima na konferenciji za medije u četvrtak u prijestolnici Ankari.

Turske vlasti koriste izraz "neutralizirati" kako bi implicirale da su se dotični teroristi predali ili da su ubijeni ili zarobljeni.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK – koji Turkiye, SDA i EU smatraju terorističkom organizacijom – odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i bebe. YPG je njegov sirijski ogranak.

Teroristi PKK/YPG često se kriju preko granice Turkiye u sjevernom Iraku i Siriji, gdje smišljaju napade na turske snage ili lokalno stanovništvo.

Granična sigurnost

Dodatno, 207 osoba je uhapšeno tokom prošle sedmice prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granica, dok je 2.495 drugih spriječeno u tome.

„Od 2024. godine, broj uhapšenih osoba koje su pokušale ilegalno preći granice dostigao je 893, dok je 21.089 spriječeno u tome“, rekao je on.

Zemlja, koja već prima četiri miliona izbjeglica, više nego bilo koja druga zemlja na svijetu, preduzima nove mjere na svojim granicama kako bi spriječila novi priliv migranata.

Akturk je istakao uspješne misije Oružanih snaga Turkiye u različitim regijama, uključujući Tursku Republiku Sjeverni Kipar, Azerbejdžan, Libiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Katar, Somaliju i mnoge druge, izražavajući kontinuiranu podršku "pravednim stvarima bratskih, prijateljskih i savezničkih zemalja".

Također je spomenuo da je ministar odbrane Turkiye Yasar Guler obavio zvaničnu posjetu Iraku s načelnikom generalštaba, generalom Metinom Gurakom, tokom koje su vođeni razgovori o bilateralnim i regionalnim pitanjima odbrane i sigurnosti, uključujući napore u borbi protiv terorizma i granične sigurnosti.

Akturk je ponovio poziv za hitno i trajno primirje u ratu Izraela protiv Gaze, naglašavajući važnost osiguravanja sigurnosti i mira svih u regionu i sprečavanje eskalacije sukoba.

TRT Balkan