Ministar vanjskih poslova Turkiye Hakan Fidan govorio je na Međunarodnom samitu o strateškoj komunikaciji (Stratcom) u Istanbulu.   Foto: AA

Ministar vanjskih poslova Turkiye Hakan Fidan pozvao je zemlje Zapada da se distanciraju od izraelskih ratnih zločina.

“Zapadni svijet bi se trebao distancirati od izraelskih ratnih zločina. Svaka uslovna ili bezuslovna podrška Izraelu je blanko ček za ubijanje još Palestinaca”, rekao je Fidan u petak na samitu o Međunarodnoj strateškoj komunikaciji (Stratcom) u Istanbulu.

"Historija neće zaboraviti netrpeljivost prema palestinskoj zastavi i pozive na mir u današnjoj Evropi, gdje se napadi na sveti Kur'an navodno prihvataju kao sloboda izražavanja", dodao je.

Istinski mir je moguć samo uz pravdu, međunarodnu saradnju i istinu, naglasio je turski ministar vanjskih poslova.

„Institucionalizirane“ dezinformacije o Gazi

Fidan je rekao da dezinformacije koje su utrle put za intervencije u Afganistanu i Iraku i koje su gurnule region u haos sada izbijaju na površinu u Gazi.

On je rekao da postoje dvije vrste dezinformacija u vezi s "ratnim zločinima koje je počinio Izrael u Gazi i na Zapadnoj obali" nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

“Prvi je pristrasan stav mnogih zapadnih medija koji ignoriraju ljudsku tragediju koju su pretrpjeli Palestinci. Drugi je institucionalizirana dezinformacija, koja nije ograničena na događaje od 7. oktobra, da Izrael pokušava uvjeriti cijeli svijet skrivajući činjenice.”

Izraelski ratni zločini u opkoljenoj Gazi

Fidan je dalje rekao da niko ne bi trebao legitimirati "nemilosrdno ubijanje ljudi u Gazi od Izraela" kao pravo na samoodbranu.

“Ne bismo smjeli dozvoliti Izraelu da prikriva jedan ratni zločin drugim. Stoga moramo doći do trajnog rješenja novim diskursima i metodama”, naglasio je.

Fidan je rekao da je cilj Tel Aviva da svojim akcijama u Jerusalimu, Zapadnoj obali i Gazi učini neefikasnim rješenje dvije države za izraelsko-palestinski sukob.

Dodao je: “Široko je prihvaćeno da je jedino održivo rješenje izraelsko-palestinskog pitanja nezavisna, suverena i geografski integrirana palestinska država s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom”.

Fidan je ponovio da Turkiye nikada neće pobjeći od preuzimanja svojih odgovornosti i stajanja uz Palestince.

TRT Balkan