Centar za borbu protiv dezinformacija identificirao je taktiku manipulacije na slici kolijevke koja je predstavljena Musku jer je bila distribuirana uz naslov, "Kolijevka, jedan od simbola Hamasovog napada na Kibbutz."     Foto: AA

U saopćenju koje je objavio Centar za borbu protiv dezinformacija Direkcije za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turkiye ističe se kako posjeta Elona Muska Izraelu razotkriva propagandnu kampanju izraelske države od početka njenog rata u Gazi.

"Slike objavljene tokom posjete Izraelu vlasnika Tesle, SpaceXa i platforme društvenih medija X Elona Muska, još jednom su dovele u pitanje izraelsku propagandnu taktiku", navodi se u saopćenju u utorak.

Centar za borbu protiv dezinformacija identificirao je taktiku manipulacije na slici kolijevke koja je predstavljena Musku dok je bila distribuirana uz naslov, "Kolijevka, jedan od simbola Hamasovog napada na Kibbutz."

„Manipulirana“ slika „kolijevke“

Mnogo praznih čahura može se vidjeti u kolijevci koja je pokazana Musku. Međutim, na snimku snimljenom tokom posjete bivšeg guvernera New Jerseya Chrisa Christieja 12. novembra nedostaje ovaj detalj.

Koristeći ovu taktiku, tvrdi se da je kolijevka uhvaćena usred napada Hamasa s djetetom unutra.

Međutim, kolijevka, navodno ispunjena praznim čahurama, ne pokazuje oštećenja. Kako navode iz Centra, potrebna je bliža inspekcija.

Štaviše, čahure pronađene u kolijevci odgovaraju municiji 7,62x51 koja se koristila kao sekundarno naoružanje (mitraljez) u tenkovima Merkava.

U koljevci su vidljivi jasni dokazi o dijelovima (lanca) za municiju koji su korišteni za mitraljez, objašnjava se u saopćenju.

Navodni izraelski napadi na kuće u Kibbutzima

Izraelka Yasmin Porat, koja je potražila utočište u kućama u Kibbutzu i koju je Hamas držao kao taoca, izjavila je za izraelsku službenu radionicu KAN Radio da su izraelske snage sigurnosti direktno napale kuće tenkovima i oružjem po dolasku u to područje.

Porat je rekla da su kuće u kojima su tražili utočište bile dva puta gađane izraelskim tenkovima.

Slike koje je Izrael dostavio iz Kibbutza pokazuju da obim razaranja u kućama ukazuje na to da je šteta veća od onoga što bi mogle biti uzrokovane pješadijskim puškama. Ove slike potvrđuju Poratinu izjavu da su izraelski tenkovi gađali kuće u Kibbutzu.

Porat je potvrdila da su neki u Kibbutzu poginuli u unakrsnoj vatri tokom napada izraelskih snaga sigurnosti.

Kontroverze oko ovih slika postavljaju pitanja o tome kako se manipuliralo prikazom događaja tokom Muskove posjete i dodaje ulje tekućoj debati o izraelsko-palestinskom sukobu.

Kolijevka je predstavljena Elonu Masku tokom njegove posjete Izraelu.     Foto:  AA
TRT Balkan