„Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, odgovorno za osiguranje globalnog mira i stabilnosti, ostalo je potpuno nefunkcionalno u ublažavanju situacije u Gazi“, naglasio je Erdogan.      Foto: AA Archive

U Gazi je od 7. oktobra došlo do "masovne brutalnosti i masakra", u kojem je "pogažena svaka ljudska vrijednost", rekao je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

"Izrael pokušava spriječiti da potlačeni narod Gaze bude saslušan prekidajući njihovu komunikaciju sa vanjskim svijetom", rekao je Erdogan u video obraćanju na Međunarodnom samitu o strateškoj komunikaciji (Stratcom) u Istanbulu u petak.

"Izrael posebno ubija i novinare koji, unatoč svim poteškoćama, pokušavaju za ostatak svijeta prenijeti humanitarnu tragediju koja se događa u Gazi. Više od 60 novinara je do sada ubijeno kao rezultat izraelskih napada", dodao je.

Također je skrenuo pažnju na činjenicu da je Centar za borbu protiv dezinformacija u okvir Direkcije za komunikacije Predsjednistva Turkiye otkrilo preko 100 laži koje je Izrael širio od 7. oktobra.

Turski predsjednik je još jednom istakao neefikasnost međunarodnih organizacija i globalnog sistema pred izraelskom agresijom na Gazu.

"Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, odgovorno za osiguranje globalnog mira i stabilnosti, ostalo je potpuno nefunkcionalno u ovom procesu", rekao je, ponovivši da Izrael "čini jasan ratni zločin" isključivanjem struje, vode, goriva i hrane građanima Gaze.

„Kriza u međunarodnoj upravi“

Izraelski nemilosrdni napadi na Gazu potvrdili su krizu u međunarodnom sistemu upravljanja, rekao je direktor Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun, obraćajući se na Samitu o strateškoj komunikaciji u Istanbulu.

"Usred brze globalizacije, mehanizmi izgrađeni u kontekstu globalnog upravljanja postaju sve više nefunkcionalni," objasnio je Altun.

Naglasio je da je u Siriji međunarodna zajednica svjedočila koliko su međunarodni akteri i organizacije bili bespomoćni pred građanskim ratom i humanitarnim tragedijama, dok je rusko-ukrajinski rat razotkrio koliko je međunarodni sistem nemoćan pred međudržavnim sukobima.

Međutim, izraelski napadi na opkoljenu Gazu, "bez imalo savjesti i razuma", otkrili su krizu u međunarodnom sistemu upravljanja koja je postala jasna u javnoj sferi, dodao je Altun.

Dezinformacije o Gazi „jasno vidljive“

Tokom Samita prisutnima se obratio i ministar vanjskih poslova Turkiye Hakan Fidan, podvukao je ozbiljnost globalne situacije naglašavajući uznemirujući trend da neke države postaju pokretači sistema koji održava nihilizam.

Skrenuo je pažnju na historijske slučajeve, kao što je intervencija u Afganistanu, gdje su institucionalizirane dezinformacije igrale ulogu, i požalio se na njeno ponavljanje u tekućoj krizi u Gazi.

Kako je širenje dezinformacija jasno vidljivo u izvještavanju o izraelskim napadima na Gazu, "potrebne su strateške komunikacije za borbu protiv dezinformacija", rekao je Fidan, potvrđujući prednosti Turkiye razumijevanju ukorijenjenom u nepokolebljivom principu istinitosti.

Turkiye „stoji sama“ u borbi protiv terorizma

U svom obraćanju, Fidan je također istaknuo holistički pristup sigurnosti i borbi protiv terorizma Turkiye, naglašavajući potrebu za međunarodnom saradnjom u rješavanju evoluirajuće taktike terorističkih organizacija.

"Naši napori su rezultirali odlukom da ažuriramo dokumente NATO-a za borbu protiv terorizma. Naime, određen je koordinator za borbu protiv terorizma, što je prvi put da je takva uloga uspostavljena", rekao je Fidan.

Ministar vanjskih poslova je dodao da je Turkiye s vremena na vrijeme stajala sama u svojim protuterorističkim naporima protiv terorističkih grupa poput Daesha, PKK-a i njegovog produžetka, YPG-a.

Izrazio je zabrinutost zbog podrške koju je YPG dobio od saveznika poput SAD-a, nazivajući to "strateškom greškom" i naglašavajući važnost jasnoće i iskrenosti u rješavanju zajedničkih sigurnosnih problema na globalnoj sceni.

TRT Balkan