Produkciju serije potpisuju Kerim Ayyildiz i Ahmet Okur, režiser je Can Ulkay, a scenario su pisali Ali Aydin i Fatma Berra Mete.      Foto: AA

U okviru 29. Sarajevo Film Festivala (SFF) večeras je upriličena svjetska premijera serije “Rumi“, međunarodne TRT-ove digitalne platforme Tabii original, a tim povodom crvenim tepihom prošetali su glumci i zvijezde ove serije Bulent Inal i Kaan Yildirim.

Svjetska premijera prve epizode serije o slavnom filozofu, pjesniku i mistiku Mevlani Dželaludinu Rumiju održana je večeras u Narodnom pozorištu u prisustvu glumačkog dvojca, ekipe serije, kao i brojnih predstavnika Turske radio-televizije (TRT).

Bulent Inal u seriji tumači lik Mevlane, a Kaan Yildirim igra ulogu Mevlaninog učenika i seldžučkog komandanta. Dvojica poznatih turskih glumaca počašćeni su večeras aplauzom po dolasku na crveni tepih SFF-a.

Sretni zbog premijere u Sarajevu

“Veoma smo uzbuđeni od momenta kada smo stigli. Prisutno je jedno prijatno interesovanje, tako da s velikim nestrpljenjem iščekujemo projekciju”, rekao je Inal kratko novinarima, dodajući kako je veoma sretan što serija ima premijeru upravo u Sarajevu.

Yildirim je u kratkom razgovoru s novinarima naglasio kako je proces snimanja serije u Konyi bio veoma zanimljiv. Premijera serije na SFF-u za Yildirima, kako nam je otkrio, ima i jedan poseban značaj.

“Moja nena je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tako da sam i ja pola Bosanac. U tom smislu, premijera u Sarajevu za mene ima posebnu duhovnu vrijednost”, rekao je Yildirim.

Zamjenik generalnog direktora TRT-a Ziyad Varol kazao je novinaru Anadolu prije samog početka projekcije kako TRT i Sarajevo Film Festival imaju vrlo blisku saradnju već duži niz godina.

“SFF-ova priča i nastanak ovog festivala u jednim teškim vremena svojevrsna je i potvrda važnosti i značaja onoga što je misija filma i kinemtaografije. Naša zemlja ima bliske odnose s BiH, to su bratski odnosi i na tim temeljima se upravo gradi i nastavit će se razvijati saradnja TRT-a i SFF-a”, rekao je Varol.

Platforma Tabii već ima 2,5 miliona pretplatnika

Podsjetio je kako je TRT prije tri mjeseca pokrenuo svoju digitalnu platformu Tabii, koja samo u Trukiye u ovom kratkom peridou bilježi brojku od oko 2,5 miliona pretplatnika, a uskoro će sadržaj emitovati na ukupno pet jezika.

“Trenutno smo u pregovorima oko više projekata, tražimo priče koje su univerzalne i koje na sujedinjuju i smatramo da je upravo ova priča o životu Dželaludina Rumija jedna od takvih primjera”, rekao je Varol.

TRT je već realizirao serije “Aliya” i “Dayton” koje temtiziraju BiH, a na pitanje novinara da li će biti u budućnosti još prijekata sa temama iz Bosne i Hercegovine, Varol je odgovorio kako će svakako raditi na tome.

Inače, serija „Rumi“ je svojevrsni nastavak TRT-ovih uspješnih serijala o poznatim historijskim ličnostima i razdobljima, među kojima su i planetarno popularne serije "Ertugrul", "Barbarosa" i "Buđenje velikih Seldžuka".

Inal je svjetsku slavu stekao ulogom u TRT-ovoj seriji “Abdulhamid“, a Yildirim ulogom u seriji “Halka“.

Poznati glumci kao što su Ahu Turkpence, Devrim Ozkan, Mehmet Ali Nuroglu, Mert Turak i Nilay Deniz također igraju u seriji o životu Mevlane Dželaludina Rumija, koji slovi za oličenje mira i tolerancije i čije su poruke od prije nekoliko stoljeća preživjele do danas.

Produkciju serije potpisuju Kerim Ayyildiz i Ahmet Okur, režiser je Can Ulkay, a scenario su pisali Ali Aydin i Fatma Berra Mete.

Serija na plastičan način govori i o borbi za moć koja se odvijala u Anadoliji u 13. stoljeću, a pripreme za snimanje serije su trajale dvije godine i u nju su bili uključeni brojni stručni konsultanti o mnogim temama, od misticizma do kaligrafije, kao i 22.000 sporednih glumaca. Serija koja je snimljena na TRT International Konya Film Platou, najvećem platou te vrste u Turkiye, gledateljima donosi i arhitektonske karakteristike i društveni život tog perioda.

Priča serije se odvija u Anadoliji u 13. stoljeću, kada je narod strepio pred mongolskom prijetnjom dok su još bila svježa loša sjećanja na krstaške ratove. Oni koji žele da zauzmu tron, ​​podstiču i unutrašnje nemire i rat, a Mevlana dolazi u prvi plan kao duhovna osoba koja može smiriti strahove. Ovaj mudri čovjek sa svevremenskim porukama, svojim stavom, znanjem, razgovorima i radom pozvaće društvo na zdrav razum i dobro srce. Serija, koja počinje opsadom Erzuruma od strane Mongola 1242. godine, svjedoči o procesu transformacije Seldžučke države zajedno sa unutrašnjim putovanjem Mevlane u turbulentnom periodu Seldžučke države.

TRT Balkan / agencije