Poznati sufijski mistik, pjesnik i teolog Rumi umro je 17. decembra 1273. godine, a njegova smrt se tradicionalno obilježava u Konyi svečanom manifestacijom Šeb-i Arus.              Foto: AA

U narednih deset dana se u Republici Turkiye i šire održavaju međunarodne manifestacije komemoracije povodom 750. godišnjice smrti poznatog sufijskog mistika, pjesnika i teologa Mevlane Dželaluddina Rumija i to pod motom “Vrijeme ponovnog susreta“ (Vuslat Vakti), a što je u skladu s njegovim tumačenjem smrti koju nije vidio kao kraj života, već kao ponovno spajanje, vraćanje voljenom Gospodaru.

Zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turkiye Batuhan Mumcu izjavio je da 750. godišnjica Rumijeve smrti pruža priliku da se ponovo komemorira i govori o njemu i njegovom životu i djelu koje je čovječanstvu propagiralo ljubav, svjetlo i suživot, te je dodao da je to izuzetno važno danas kada je svijet suočen sa ratovima, sukobima i nesuglasicama svih vrsta.

Mumcu je na konferenciji za novinare u Konyi poručio da je ovo odlična prilika da se ljudi podsjete na Rumijeve poruke vječne ljubavi i jedinstva.

“Vrijeme je da se gradi njegov svijet čiste ljubavi na zemlji i prenese većim masama“, rekao je Mumcu i dodao da je Mevlana univerzalni mislilac koji je doprinio duhovnom bogatstvu cijelog svijeta, jer je njegovo učenje postavilo temelje ljubavi, tolerancije, jedinstva i mira, te se čovječanstvu obraćao na univerzalnom jeziku.

Program oblilježavanja 750. godišnjice Rumijeve smrti počinje danas šetnjom od turbeta Sems-i Tebrizi do Mevlaninog muzeja u Konyi.

Mumcu je naveo da je derviški sema ples jedno od najmoćnijih sredstava za prenošenje ovog učenja, koje utjelovljuje osnovne elemente mevlevijske misli i načina života uz mnoge suptilnosti. Podsjetio je da se ta ceremonija nalazi i na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine ovječanstva.

Esin Celebi Bayru, potpredsjednica Međunarodne Mevlana fondacije, najavila je bogati program obilježavanja 750. godišnjice Rumijeve smrti.

Podsjetila je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio 2023. godinu “Godinom Mevlane“,

“Bila je teška godina za turski narod zbog zemljotresa, ali program smo utvrdili s mišlju da nam je potrebno jačanje duhovnosti za zacjeljenje rana“, kazala je Celebi, koja je Rumijev potomak 22. generacije.

Poznati sufijski mistik, pjesnik i teolog Rumi umro je 17. decembra 1273. godine, a njegova smrt se tradicionalno obilježava u Konyi svečanom manifestacijom Šeb-i Arus.

Mevlana Dželaluddin Rumi je bio sufijski pjesnik poznat svijetu kao Rumi, živio je u 13. vijeku i smatra se jednim od najvećih sufijskih pjesnika i filozofa na svijetu. Zbog svojih djela, koja su bila nadahnuće čitavom čovječanstvu, bio je voljen i poštovan od strane pripadnika svih religija. Rumi je bio islamski pjesnik, filozof, pravnik, učitelj, teolog i sufijski mistik, ali je bio i mnogo više od toga. Svojim primjerom je predstavljao životni poredak i vjerovao je u "istinsku suštinu". Rekao je da je sve ostalo samo slika.

Rumi, čija su vrata bila otvorena za svakoga, nevezano za religijsku pripadnost, postao je simbol jednakosti u svijetu u svakom smislu. Za Rumijev 800. rođendan, 2007. godinu je UNESCO obilježio Međunarodnom godinom Rumija.

TRT Balkan / agencije