"Festival je inicijativa koja na dnevni red stavlja različite globalne probleme i humanitarne krize koje pogađaju milione ljudi sa originalnom perspektivom, a istovremeno naglašava moć kinematografije", rekao je Altun.       Foto: AA Archive

Direktor za predsjedničke komunikacije Turkiye Fahrettin Altun održao je govor na TRT Svjetskom Festivalu Humanitarnog Filma za građane, naglašavajući globalnu odgovornost za rješavanje humanitarnih kriza.

"Izvještaji i održavana statistika, bez obzira na njihov značaj, neadekvatni su za ublažavanje patnje ugroženih i potlačenih pojedinaca; umjesto toga, narativi koji se nalaze u bioskopskim filmovima i umjetničkim djelima posjeduju moć da istinski dirnu naša srca", rekao je u nedjelju .

Altun je spomenuo važnost istinske empatije, moć pripovijedanja i potrebu za humanitarnim pristupom rješavanju globalnih i regionalnih izazova. On je ustvrdio da je kolektivna dužnost međunarodne zajednice da se bori protiv odgovornih za nehumana djela koja uzrokuju patnju u različitim dijelovima svijeta.

"Ono što nas potiče da se pozabavimo humanitarnim krizama nije samo svođenje tragedija na statistiku ili kategorije, već prije sposobnost da saosjećamo sa patnjom i životima svakog pojedinca koji je pogođen."

"Festival humanitarnog filma", u organizaciji TRT World Citizen, koji radi na način "usmjeren na čovjeka" da usmjeri i ostavi trag na građane širom svijeta, i ove je godine okupio gledaoce i profesionalce iz industrije.

Festival kratkog filma, koji je organizovan po 5. put, ima za cilj da rasvijetli globalna humanitarna pitanja i stavlja snažan naglasak na čovječanstvo fokusirajući se na različite teme kao što su rat, sukob, pandemije, prava žena, migracije, klimatske krize, okoliš zagađenje, glad, glad, beskućništvo i siromaštvo.

"Izraelsko pitanje"

Direktor za komunikacije Turkiye Altun pozvao je na promjenu paradigme u načinu na koji se razumije dugogodišnji izraelsko-palestinski sukob. On je naglasio da problem, često poznat kao "palestinsko pitanje", umjesto toga treba prepoznati kao "izraelsko pitanje".

„Danas smo ovdje da svijetu proglasimo pravo ime ovog problema, koji se godinama naziva 'palestinskim pitanjem'. Naziv ovog problema je "izraelsko pitanje", rekao je Altun, dodajući da se "ne samo Bliski istok, ne samo naš region, već cijeli svijet suočava sa ovim pitanjem".

On je dalje priznao da iako je Turkiye preduzela hrabre korake da se suoči sa ovim izazovima, neki su ostali pasivni suočeni s humanitarnim krizama, naglašavajući hitnost globalne saradnje.

"Neke zemlje ne pokazuju hrabrost da se suoče s ovim pitanjem, također zatvarajući oči pred njim, ali Turkiye je na čelu", rekao je on.

"Sve dok se izraelski problem ignoriše, ova historijski rastuća kriza nastavit će eskalirati i dalje prijetiti čovječanstvu."

Altun je istakao vitalnu ulogu pripovijedanja i umjetnosti u podsticanju razumijevanja i empatije prema patnji ugroženog i potlačenog stanovništva.

On je pohvalio TRT World Citizen Humanitarian Film Festival zbog njegove jedinstvene sposobnosti da kroz objektiv filma rasvijetli globalne probleme i humanitarne krize.

On je svoj govor završio izrazivši nadu da će festival, kao inicijativa, doprinijeti globalnom miru, prosperitetu, pravdi i stabilnosti i okupiti filmske stvaraoce i pripovjedače kako bi povećao svoj utjecaj u rješavanju najhitnijih svjetskih humanitarnih pitanja.

TRT Balkan / agencije