Održani su masterclass događaji s rediteljima, kao i razgovori i radionice o sadašnjosti i budućnosti snimanja dokumentarnih filmova.      Foto: AA

U Istanbulu je od 14. do 17. decembra održana 14. dodjela međunarodnih nagrada TRT-a za dokumentarni film, u organizaciji turske nacionalne televizije TRT, uz projekcije domaćih i međunarodnih dokumentarnih filmova i učešće stručnih gostiju iz ove oblasti.

Tokom četverodnevnog događaja publici su prikazani dokumentarni filmovi koji se takmiče u različitim kategorijama i specijalni selektivni filmovi, koji su doprinijeli obogaćivanju dokumentarne klime u Turkiye.

"Lens of Democracy" dobio je nagradu za najbolji film u međunarodnoj kategoriji, dok je "Flâneur" izabran za najbolji film u nacionalnoj profesionalnoj kategoriji.

Govoreći na ceremoniji, generalni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobaci rekao je da je ovaj događaj najveći festival dokumentarnog filma u Turkiye.

"Dokumentarni film je potraga za zanemarenim, skrivenim ili zaboravljenim istinama u uobičajenom toku života. To je najdublji, detaljniji i najsmisleniji prikaz manifestacija postojanja na ekranu", rekao je Sobaci.

Istakao je da je nemoguće nezavisno od TRT-a razmišljati o historiji i avanturi dokumentarnog i dokumentarnog filma u Turkiye "jer je TRT od svog osnivanja postao škola snimanja dokumentarnih filmova. Obučio je mnoge velike majstore, pionir je formiranja publike koja voli dokumentarne filmove, a svoj uspjeh na ovom polju krunisao je nagradom Emmy u kategoriji dokumentarnih vijesti u septembru”.

Vratiti istinu „na pravi put“

Direktor komunikacija Turkiye Fahrettin Altun također je prisustvovao ceremoniji i izrazio veliko zadovoljstvo i sreću što je prisutan sa vodećim stvarateljima dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta.

Ističući veliku važnost govorenja istine i ostanka lojalnosti njoj, Altun je naveo da su rasizam, govor mržnje, islamofobija i porast ksenofobije neke od istina 21. stoljeća.

“Činjenica da se u Gazi ne ubijaju samo muslimani već i čovječanstvo, a bombardovanje mira i bratstva, spokoja i stabilnosti ne samo u Palestini već i širom svijeta više od dva mjeseca pred očima cijeli svijet je nažalost istina. Iz kojeg god ugla da pogledate, istina je da Izrael čini veliki ratni zločin, vrši genocid i ubija više od 20.000 nevinih ljudi više od dva mjeseca neselektivno pred očima cijeli svijet", dodao je.

Altun je prenio da postoji realnost u kojoj određeni entiteti, koristeći svoj medijski utjecaj, nastoje usmjeriti čovječanstvo ka nesreći. Oni to čine tako što manipulišu istinom kroz širenje dezinformacija.

Naglasio je da dokumentarni film zauzima veoma važno mjesto u tom pogledu, jer je moćan način da se prikaže nevidljivo i da se čuje nečuveno.

"Veterani dokumentarnog filma ispunjavaju veoma važnu odgovornost nastojeći da istinu koja je namjerno ili nenamjerno marginalizirana vrate na pravi put", rekao je.

TRT Balkan