"Off The Grid", višestruko nagrađivana serija TRT Worlda o aktuelnim događajima i istraživačkim dokumentarnim serijama, zadire u globalne narative kroz lična putovanja.

Dokumentarni serijal TRT Worlda "Off The Grid", koji sadrži epizodu "Ukrajinski ratni dnevnici", osvojio je 44. međunarodnu nagradu Emmy u kategoriji "Novosti i aktuelnosti".

Nacionalna akademija za televizijsku umjetnost i nauku (NATAS) objavila je u srijedu na Palladium Times Squareu u New Yorku pobjednike u kategoriji Novosti na 44. dodjeli Emmy nagrada za vijesti i dokumentarne filmove.

TRT World, koji je predstavljao Turkiye u finalu, takmičio se s učesnicima iz Velike Britanije, Brazila i Izraela.

Epizodu o Ukrajini, "Ukrajinski ratni dnevnici", pripremili su Mouhssine Ennaimi i Alexandre Pauliat, a snimatelj je bio Hakan Hocaoglu, prikazujući razorne posljedice rusko-ukrajinskog rata.

Dokumentarni film urednika Fatiha Kibara, s dizajnom Mahmuta Samija Cavusa, istražuje transformaciju u životima ukrajinskih civila nakon povlačenja ruske vojske iz nekih područja koja su oslobodile ukrajinske snage.

“Ukrajinski ratni dnevnici”

"Off The Grid", višestruko nagrađivana serija TRT Worlda o aktuelnim događajima i istraživačka dokumentarni serija, zadire u globalne narative kroz lična putovanja, nudeći likovima pomno osmišljeno dokumentarno iskustvo koje prikazuje uvjerljive ljudske priče širom svijeta.

U epizodi pod nazivom "Ukrajinski ratni dnevnici", posljedice povlačenja ruskih trupa iz Ukrajine otkrivaju surovu stvarnost.

Kada se jednom oslobode, ratom pogođena područja pretvaraju se u mjesta zločina, a potencijalni ratni zločini su veliki. Ono što se pojavljuje je da se neki civili nađu u zarobljeništvu, drugi pogodi tragična sudbina, a mnogi su prepušteni sami sebi.

Serija "Off The Grid" intimno prati lokalne i međunarodne timove dok se upuštaju u nemilosrdnu potragu za pravdom usprkos potresnim otkrićima, koja obuhvataju geografska područja poput Bosne, Libana, Kenije i Ukrajine.

“Nagrade odaju počast radu predanih profesionalaca koji rade na najvišem nivou u profesiji televizijskog novinarstva i snimanja dokumentarnih filmova”, rekao je Adam Sharp, predsjednik i izvršni direktor NATAS-a.

"Oni odaju počast novinarima koji nam donose najnovije izvještavanje o kritičnim pričama našeg vremena, i pripovjedačima dokumentarnih priča koji duboko istražuju važna društvena, kulturna i politička pitanja. NATAS s ponosom slavi rad ovogodišnjih nominovanih."

Organizatori su rekli da odaju počast programskom sadržaju iz "više od 2.300 prijava" koje su izvorno premijerno prikazane u kalendarskoj 2022. godini, ocijenjene od grupe s "više od 1000 profesionalaca" iz cjelokupne televizijske i streaming/digitalne medijske industrije vijesti i dokumentarne industrije.

TRT Balkan