Telly Awards slavi izvrsnost u videu i televiziji na svim ekranima.        Foto: TRT World

TRT World je osvojio prestižnu nagradu Silver Telly u kategoriji Novosti i informacije za seriju o historiji cionističkog pokreta.

Ova serija od tri epizode bavi se razmatranjima ranog 19. stoljeća različitih cionističkih grupa o uspostavljanju jevrejske države u regijama kao što su Sjedinjene Američke Države, Argentina i Uganda.

Telly Awards, prestižno takmičenje sa sjedištem u SAD-u, primilo je više od 13.000 prijava ove godine, sa značajnim pobjednicima, uključujući Al Jazeeru i Al Arabiya u istoj kategoriji kao i TRT World. Nominacije su stigle sa šest kontinenata i iz svih 50 američkih država.

Prvi dio serije otkriva fascinantnu historijsku poslasticu: prije invazije i okupacije Palestine, evropski cionisti su razmišljali o osnivanju jevrejske države u istočnoj Africi. Godine 1903. istraživali su "Ugandsku šemu", koja je imala za cilj da odvoji jevrejsku zemlju od današnje Kenije.

Drugi dio serije bavi se još jednom intrigantnom činjenicom: cionisti u Evropi razmatraju osnivanje države u Argentini. Moise Ville je zamišljen kao "obećana zemlja" prije nego što je fokus na kraju prebačen na Palestinu.

Posljednji serijal otkriva još jednu potencijalnu lokaciju na kojoj su neki cionisti razmišljali o stvaranju jevrejske države - usred Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj projekat, smješten u New Yorku, nazvan je "Jevrejska država Ararat".

Ovi segmenti zajedno ističu raznolika i globalna razmatranja cionističkog pokreta prije naseljavanja i okupacije historijske Palestine.

Izvrsnost u videu i na televiziji

Osnovane 1979. godine, nagrade Telly slave izvrsnost u videu i na televiziji na svim ekranima.

Prvobitno fokusirane na reklame za lokalne, regionalne i kablovske televizije, nagrade su se proširile na širok raspon digitalnih videosadržaja, od brendiranih sadržaja i dokumentarnih filmova do društvenih mreža i impresivnih iskustava.

Prikazivanjem najboljih radova napravljenih na televiziji i videa za sve ekrane, Telly Awards privlači ugledne reklamne agencije, televizijske stanice, produkcijske kompanije i izdavače širom svijeta.

Dobitnike Telly Awards biraju članovi žirija - grupa od više od 200 aktivnih lidera u ovoj industriji.

Ovo priznanje naglašava postignuća TRT Worlda u stvaranju visokokvalitetnog, zanimljivog sadržaja koji ima odjeka kod globalne publike.

TRT Balkan / agencije