Kako je rekao, "Dokazi" su historijski projekat jer je upravo ovim dokumentarnim filmom zabilježen svaki zločin, ratni zločin i čin genocida koji je Izrael počinio od 7. oktobra.    Foto: AA

U turskoj prijestolnici Ankari održana je premijera dokumentarnog filma "Dokazi" koji je priredila agencija Anadolu i koji jasno otkriva ratne zločine Izraela u Pojasu Gaze.

Premijeri filma su prisustvovali brojni zvaničnici, uključujući šefa Ureda za komunikacije pri kabinetu turskog predsjednika Fahrettina Altuna i predsjednika Upravnog odbora i generalnog direktora agencije Anadolu Serdara Karagoza.

U obraćanju prisutnima, Altun je istakao da Turkiye nikada neće šutjeti na masakr i nepravdu koje Izrael čini Palestincima.

"U okruženju u kojem Izrael neodgovorno masakrira Palestince ali i samu istinu, mi, kao Turkiye, nećemo šutjeti i govorit ćemo u javnosti pomoću naših medija. Nastavit ćemo govoriti istinu", rekao je Altun.

Altun je podsjetio da je u tom smislu prvo objavljena knjiga "Dokazi", a potom i dokumentarni film.

Kako je rekao, "Dokazi" su historijski projekat jer je upravo ovim dokumentarnim filmom zabilježen svaki zločin, ratni zločin i čin genocida koji je Izrael počinio od 7. oktobra.

Napomenuo je da su predsjednik Međunarodnog suda pravde, specijalni izvjestilac Ujedinjenih naroda (UN), uposlenici međunarodnih organizacija poput "Amnesty Internationala" i "Human Rights Watcha" dali doprinos ovom dokumentarcu i podijelili važne podatke o ratu u Gazi.

Altun je naglasio da bez obzira na to koliko je dokumentarni film dobro urađen, trebat će mnogo vremena da se objasne svi ratni zločini koje je počinio Izrael i rane koje je nanio u savjesti čovječanstva.

Istakao je da Izrael pokušava uništiti palestinski narod i počiniti genocid pred očima cijelog svijeta.

"Dokumentarni film "Dokazi" upravo dokazima pokazuje ovaj genocid koji se uporno ignoriše i pokušava zataškati. Vjerujem da će zahvaljujući ovom dokumentarcu cijeli svijet danas i sutra vidjeti kako je pred očima svijeta ubijeno oko 34 hiljade ljudi, uključujući 14 hiljada djece", kazao je Altun.

Upravo iz tog razloga, kako je rekao, izraelska vojska ubija i novinare koji pokušavaju svijetu otkriti istinu.

Altun je na kraju čestitao zaposlenicima i rukovodiocima agencije Anadolu, posebno onima koji su dali doprinos u knjizi i dokumentarcu "Dokazi", kao i novinarima koji herojski izvršavaju svoj posao za istinu i pravdu u Gazi.

TRT Balkan / agencije