TRT World je brzo reagovao na Reutersov oglas za poziciju "Zamjenika šefa ureda u Turkiye" tako što je objavio vlastiti oglas za dopisnika sa sjedištem u Londonu. 

TRT World je brzo reagovao na Reutersov oglas za poziciju "Zamjenika šefa ureda u Turkiye" tako što je objavio vlastiti oglas za dopisnika sa sjedištem u Londonu, skrećući pažnju u oglasu na političku nestabilnost u Velikoj Britaniji, aktuelne ekonomske probleme i činjenicu da tom državom i u 21. stoljeću i dalje upravlja kraljevska porodica.

Demokratija i kraljevska porodica

TRT World je naveo da u njihovom oglasu meta nije nijedan politički lider.

“Neuspjeh uzastopnih britanskih vlada da odgovore na velike izazove kao što su pandemija COVID-19, Brexit, globalna ekonomska kriza doveo je britansku politiku u složenu situaciju. Britanske vlade koje kratko traju ostavljaju budućnost zemlje u neizvjesnosti i udaljavaju Veliku Britaniju od Evrope. Nakon smrti kraljice Elizabethe posebno su intenzivirane rasprave o modernom dobu kraljevine kao oblika vladavine iz srednjeg vijeka. Potrebni su nam novinari sa britkim perima koji mogu sveobuhvatno izvještavati o ovim pitanjima”, naveo je TRT World u oglasu.

Samo ukazano na britansku političku krizu

TRT World je u svom oglasu koristio sličan jezik kao u Reutersovom oglasu za posao, ali dosta suzdržaniji.

“Zahtjevi škotske vlade za nezavisnošću prijete jedinstvu Velike Britanije. Visoka inflacija i pad vrijednosti funte doveli su u opasnost nestabilnu politiku Velike Britanije”, naveo je TRT World, čime je praktično uzvratio na oglas za posao koji je objavio Thomson Reuters.

Da li je Reuters objavio oglas za posao ili politički manifest?

Reutersov skandalozni oglas za posao izgleda poput predizbornog programa političke stranke.

“Tayyip Erdogan je u svojoj dvadesetogodišnjoj vladavini udaljio Turkiye od modernih sekularnih tradicija i pretvorio je u ambicioznog diplomatskog i vojnog aktera u regijama koje se protežu od južnog Kavkaza do sjeverne Afrike. U kritičnom trenutku u kojem je turska lira teško pogođena i visoka inflacija prijeti Erdoganovoj kandidaturi za ponovni izbor u narednim mjesecima, potreban nam je neko sa jakim vještinama pisanja i izvještavanja ko može pružiti temeljito obrađene priče", napisao je Reuters u oglasu za posao.

Reuters se izgleda "udaljava od činjenica"

Na oglas Reutersa reagovao je direktor komunikacija Turkiye, Fahretting Altun, koji smatra da se britanska novinska agencija "udaljila od činjenica".

"Čini se da se Reuters udaljava od činjenica i umjesto toga koristi pristrasnu perspektivu o tome šta se dogodilo 'modernim sekularnim tradicijama' u Turkiye za vrijeme vladavine predsjednika (Recepa Tayyipa) Erdogana. Ove izjave bi imale smisla samo na propagandnom letku", poručio je Altun u objavi na Twitter profilu.

Ističući da takvo ponašanje "nije novinarstvo", Altun je rekao da bi medij "trebao da pita svoje novinare na terenu o činjenicama prije nego što odluče šta se dogodilo i koriste to kao smjernicu za izvještavanje".

TRT Balkan / agencije