Altun: U fokusu Komunikacijskog modela Turkiye istina, a ne dezinformacije

Altun: U fokusu Komunikacijskog modela Turkiye istina, a ne dezinformacije

Altun je govorio na programu "Komunikacijski model Turkiye".
Altun je naveo da pokušavaju da uspostave inkluzivni ekosistem sa svim zainteresovanim stranama komunikacije, od medija do akademske zajednice.     Foto: AA

Direktor Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun rekao je da su u fokusu Komunikacijskog modela Turkiye istina, a ne dezinformacije.

Altun je tokom programa "Komunikacijski model Turkiye" poručio da je "prelaskom na sistem predsjedničke vlade 2018. godine, Direkcija za komunikacije uspostavljena u okviru nove vizije u kojem je komunikacija Turkiye dobila institucionalni okvir i time je Turkiye postigla značajne pomake holističkim i proaktivnim studijama sprovedenim u oblasti komunikacija što je ustvari danas i prioritet svih država da pokažu snažan nacionalni i međunarodni učinak u oblasti komunikacija".

Navodeći da pokušavaju da uspostave inkluzivni ekosistem sa svim zainteresovanim stranama komunikacije, od medija do akademske zajednice, Altun je kazao:

"Potrudili smo se da komunikacijskim poljem upravljamo na sistematičan način. Sve naše napore u ovom pravcu institucionalizirali smo kao 'Komunikacijski model Turkiye'. Kao što danas govorimo o jedinstvenom ekonomskom modelu Turkiye, jedinstvenom modelu odbrambene industrije, jedinstvenom modelu zdravstvenog sistema i o originalnom modelu humanitarne pomoći, moramo govoriti i o modelu komunikacije koji je jedinstven za našu zemlju i na to smo ponosni. Uložili smo velike napore za institucionalizaciju 'Komunikacijskog modela Turkiye' od uspostavljanja Direkcije za komunikacije i ovim naporom od danas možemo međunarodnoj areni objasniti model koji se zove 'Komunikacijski model Turkiye'."

Istina kao osnovni princip

Altun je istakao da je osnovni princip kojeg se pridržavaju u svim ovim aktivnostima "istina".

"Uprkos dezinformacijama na međunarodnoj sceni, mi smo rekli, 'da smo na strani istine', rekli smo 'nastavićemo da branimo istinu, neka živi istina' i ujedinili smo se oko istine, iz tog razloga smo odredili osnovni moto pod nazivom 'Živjela istina'. U vremenu kada je istina bila toliko iskrivljena i kada su se pokušavale iznijeti laži i izvrtanja, nastojali smo da kažemo istinu, kako svom narodu, tako i svjetskom javnom mnjenju. Naravno da smo bili direktna meta mnogih napada kada bismo se miješali u nečije sistematske laži iznutra i izvana, ili kada bismo poremetili nečije prevare, ali ni za jednu nismo marili i nećemo mariti", rekao je.

Altun je izjavio da su se, uprkos dezinformacijama na međunarodnoj sceni, ujedinili oko istine.    Foto: AA

Komunikacijska mobilizacija

Direktor Direkcije za komunikacije Altun je izjavio da pokušavaju da se glas Turkiye više čuje kroz "komunikacijsku mobilizaciju" na koju je pozvao predsjednik Erdogan.

"Ova mobilizacija nesumnjivo pokriva širok spektar u rasponu od borbe protiv sistematskih dezinformacija do jačanja turskog brenda, od upravljanja katastrofama i kriznog komuniciranja do provođenja aktivnosti javne diplomatije. Od sada, gdje god ima laži, gdje god ima dezinformacija, gdje god je kampanja klevetanja, gdje god je teroristička propaganda, gdje god je digitalni fašizam, gdje god je medijski imperijalizam, gdje god postoji cyber maltretiranje, mi ćemo biti tu i boriti se protiv toga. Mi ćemo se suprotstaviti svim ovim zlonamjernim procesima. Borićemo se za uspostavljanje čistog, sigurnog, transparentnog i demokratskog komunikacijskog okruženja sa svim našim institucionalnim kapacitetima i nastavićemo ovu borbu", poručio je Altun, saopšteno je iz Ureda za komunikacije Ambasade Republike Turkiye u Sarajevu.

On je kazao da će nastaviti svim silama, kao što je rekao turski predsjednik, raditi na tome da vijek Turkiye bude i vijek komunikacije.

"Vjerujemo da će 'Komunikacijski model Turkiye' biti jedan od zaštitnih znakova turskog stoljeća. Vjerujemo da će 'Komunikacijski model Turkiye' biti moćan model u ovoj oblasti koji će ostaviti traga u cijelom svijetu. Vjerujemo da će 'Komunikacijski model Turkiye' poslužiti kao snažno sidro protiv krize istine. Vjerujemo da će 'Komunikacijski model Turkiye' omogućiti čistu i poštenu komunikaciju usmjerenu na čovjeka", poručio je Altun.

TRT Balkan / agencije