Altun je istaknuo da je izraelska kampanja za teroriziranje i raseljavanje civilnog stanovništva u Gazi već rezultirala s više od 18.000 smrti civila.    Foto: AA Archive

Turski direktor komunikacija Fahrettin Altun najoštrije je osudio izraelsko "sistemsko ciljanje" novinara, optužujući Tel Aviv da zastrašivanjem novinara pokušava prikriti razaranje koje je donio palestinskoj Gazi.

Altunove izjave uslijedile su nakon što je fotoreporter Anadolu Agencije Mustafa Alkharouf, koji je bio u okupiranom istočnom Jerusalemu zbog posla, teško ozlijeđen kada su ga u petak napali izraelski vojnici i morao je biti hospitaliziran.

"Izraelsko nasilje nad novinarima očito je dio njihove kampanje ušutkivanja međunarodnih medija," Altun je napisao na X, osuđujući napade na civile koji su uzrokovali smrt više od 60 novinara, i želeći Alkharoufu brz oporavak.

"Izraelske snage odbijaju učiniti minimum da zaštite novinare. Naprotiv, jedino ih zanima spriječiti medijske radnike da rade svoj posao i prenose istinu s terena," on je dodao.

Optužujući Izrael za uobičajeno kršenje međunarodnih normi koje štite pravo javnosti na tačne informacije, Altun je rekao da Izrael "pokušava prikriti razaranje na terenu zastrašivanjem novinara" u nastojanju da se "minimizira međunarodna reakcija".

"Njihovi napori da zatamne svoje ratne zločine u Gazi i dalje će propadati. Svijet je već vidio toliko toga zahvaljujući hrabrosti medijskih djelatnika i novinarskih profesionalaca," on je dodao.

Ubijeno 18.787 Palestinaca

Altun je istaknuo da je izraelska kampanja za teroriziranje i raseljavanje civilnog stanovništva u Gazi već rezultirala s više od 18.000 smrti civila.

Izrael je bombardirao Gazu iz zraka i kopna, uveo opsadu i pokrenuo kopnenu ofenzivu kao odmazdu za prekogranični napad Hamasa 7. listopada.

Najmanje 18.787 Palestinaca je od tada ubijeno, a 50.897 ozlijeđeno u izraelskom napadu, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Izraelski broj poginulih u napadu Hamasa iznosi 1200, dok 135 talaca još uvijek drži palestinska skupina u Gazi, prema službenim podacima.

TRT Balkan / agencije