Altun je kazao da vještačka inteligencija predstavlja ozbiljne izazove s jedne strane ali i nudi velike mogućnosti.      Foto: AA

Šef Direkcije za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turkiye Fahrettin Altun izjavio je kako je tehnologija vještačke inteligencije postala važna realnost i u svijetu medija.

Altun se obratio na forumu "Upravljanje vještačkom inteligencijom u medijima" u turskoj prijestolnici Ankari održanoj u saradnji agencije Anadolu i Bilisim Vadisi (IT dolina).

"Uz vodstvo našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, novu eru definišemo kao stoljeće komunikacija i digitalizacije, te radimo na poštenoj upotrebi tehnologija vještačke inteligencije u medijima", rekao je Altun.

Posebno je naglasio značaj upravljanja vještačkom inteligencijom umjesto pukog korištenja ili blokiranja vještačke inteligencije u medijima.

Altun je kazao da vještačka inteligencija predstavlja ozbiljne izazove s jedne strane ali i nudi velike mogućnosti.

"Svjesni smo da je tehnologija vještačke inteligencije sada važna realnost svijeta medija. Vrlo je jasno da nam ovdje ne treba optimizam ili pesimizam, potrebno je da budemo realni. Ne treba biti mjesta tehnološkom determinizmu i tehnofobiji kada govorimo o vještačkoj inteligenciji", rekao je.

Pojasnio je da je najosnovnija karakteristika vještačke inteligencije njena sposobnost učenja, analize podataka, rješavanja problema i prilagođavanja novim izazovima.

Komentarišući pitanje upotrebe vještačke inteligencije u medijima, istakao je da se sve više raspravlja o praksi proizvodnje vijesti.

"Svi znamo da vještačka inteligencija ima sposobnost da brzo proizvodi vijesti analizom mnogo podataka i mogućnostima obrade jezika. Iz tog razloga znamo da je vještačka inteligencija postala vrlo privlačna u medijima. Vještačka inteligencija može ponuditi i personalizirani sadržaj za potrošače medija sa svojim algoritmima. Drugi način korištenja vještačke inteligencije u medijima je analiza, klasifikacija i označavanje vizuelnog sadržaja", kazao je Altun te dodao:

"Kada uzmemo u obzir sve ove prednosti i mogućnosti vještačke inteligencije, da li treba da se jednostavno opustimo i uživamo? Naravno da ne, nemamo takav luksuz. Trebamo dobro pogledati sa kakvim se izazovima suočavamo u medijima korištenjem vještačke inteligencije i kako ih možemo prevazići”, rekao je.

Naglasio je da je najveći rizik u medijskom prostoru uređenom pomoću vještačke inteligencije da senzacionalni sadržaji postanu glavni referentni izvor i reprodukcija senzacionalnih tekstova umjesto dobro proučenih tekstova.

"Ukoliko stavimo ljude, kulturu i historiju u fokus, upotreba vještačke inteligencije u medijima može biti pouzdana. U suprotnom ćemo izgubiti referentnu tačku i biti osuđeni na anarhiju i haos", kazao je Altun.

Na kraju je istakao da, ukoliko danas na globalnom planu govorimo o pravednom medijskom poretku zasnovanom na istini, onda, "kao čovječanstvo, moramo uspostaviti zdravu ravnotežu između pravde i moći kako bismo osigurali mir, prosperitet i stabilnost na globalnom nivou".

Forumu su prisustvovali i predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor agencije Anadolu Serdar Karagoz generalni direktor "Bilisim Vadisi" Erkam Tuzgen i drugi zvaničnici.

TRT Balkan / agencije