Altun je govorio na trodnevnom Prvom radiodifuznom samitu koji su organizirali TRT i Afrička radiodifuzna unija.                Foto: TRT World

"Turkiye nastoji dostići "veće i bolje" veze s Afrikom", rekao je turski direktor komunikacija Fahrettin Altun na prezentaciji nove platforme digitalnih vijesti javnog servisa TRT - TRT Afrika.

Platforma će funkcionirati u skladu s TRT-ovim ciljevima nepristranog i inkluzivnog novinarstva i prikazivati priče s drugog najmnogoljudnijeg kontinenta na svijetu globalnoj publici.

Platforma TRT Afrika bit će dostupna na četiri jezika: svahili, engleski, hausa i francuski. "Turkiye, za razliku od zapadnih država, nema jednostran i privremen pristup Africi i ljudima ovog kontinenta", rekao je Altun.

"Naprotiv, Turkiye pokazuje svojoj afričkoj braći i sestrama svim koracima koje poduzima da je njen interes za kontinent utemeljen na iskrenoj, dugoročnoj i obostranoj koristi", dodao je.

Altun je govorio na trodnevnom Prvom radiodifuznom samitu koji su organizirali TRT i Afrička radiodifuzna unija. Tokom svog govora, Altun je također podsjetio na jake odnose Turkiye s afričkim zemljama u posljednjih 20 godina pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Svjedoci smo da naši odnosi s afričkim zemljama, koji se temelje na zajedničkom razumijevanju, jednakom partnerstvu i povjerenju, iz dana u dan jačaju", rekao je.

Altun je rekao kako se nada da će trodnevni samit "dodatno ojačati ubrzane odnose između naših zemalja i povećati mogućnosti saradnje".

Realna slika Afrike

Glavni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobaci ranije je rekao da će TRT Afrika predstavljati tursku politiku prema Africi "na temelju situacije u kojoj svi pobjeđuju".

“TRT Afrika od danas počinje s emitiranjem, a znamo da ćemo se obraćati posebnoj publici jer je Afrika desetljećima bila podložna subjektivnoj politici emitiranja Zapada”, kazao je Sobaci.

Sobaci je rekao da je Afrika procijenjena "samo u skladu s interesima zapadnog svijeta" i da je "kolonijalizam bio zanemaren dugi niz godina".

"Bogata kultura, prirodne ljepote i značajne priče ovog kontinenta do danas nisu bile dovoljno ispričane", rekao je Sobaci.

"TRT Afrika će biti jedina platforma koja će odražavati činjenice i realnost u Africi."

U svom govoru, Sobaci je također naglasio važnost međunarodne saradnje i zahvalio međunarodnoj zajednici, posebno afričkim zemljama, koje su ponudile pomoć tokom razornih zemljotresa koji su prošli mjesec pogodili južnu regiju Turkiye.

“Od prvih trenutaka ovog izazovnog razdoblja u kojem se nalazimo, mnogi naši prijatelji pružili su nam ruku pomoći. Ova katastrofa s kojom smo se suočili još nam je jednom pokazala koliko su međunarodna saradnja i solidarnost važni”, rekao je Sobaci.

Sobaci je također naglasio vodstvo Erdogana kao pionirsku snagu u smislu humanitarne diplomatije.

"Odnosi između Turkiye i Afrike dobili su izvanredan zamah u posljednjih 20 godina. Inicijativa Afričkog otvaranja naše zemlje bila je ključna u smislu razvoja naših prijateljskih odnosa s afričkim zemljama."

TRT Balkan