"Danas, više od 2.300 kompanija posluje u našim tehnoparkovima u oblasti vještačke inteligencije", rekao je Kacir.      Foto: AA

Turski ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir izjavio je da danas “živimo u svijetu u kojem se smatra ispravnim da se drugi tlače koristeći tehnološku superiornost“.

Kacir je prisustvovao forumu "Upravljanje vještačkom inteligencijom u medijima" u turskoj prijestolnici Ankari održanom u saradnji agencije Anadolu i Bilisim Vadisi (IT dolina).

Istakao je u obraćanju prisutnima da je u posljednjih 21 godinu u okviru stipendija TUBITAK obezbijedili više od 3.700 projekata i podršku od 6,7 milijardi lira za više od 1.300 ljudi u oblasti vještačke inteligencije i programa podrške.

"Danas, više od 2.300 kompanija posluje u našim tehnoparkovima u oblasti vještačke inteligencije", rekao je Kacir.

Naglasio je da vještačka inteligencija, koja čini srž pametnih sistema koji se koriste u svim sektorima od komunikacija, vazduhoplovstva, medicine do odbrambenih tehnologija, olakšava svakodnevni život i omogućava efikasno korištenje resursa i vremena.

Dodao je da su i mediji jedan od sektora koje je preoblikovala vještačke inteligencija.

"Uspjeh mnogih kompanija za proizvodnju digitalnog sadržaja i servera, čija vrijednost premašuje milijardu dolara, leži u činjenici da precizno analiziraju preferencije korisnika pomoću algoritama vještačke inteligencije i pružaju pristup personaliziranom sadržaju", kazao je Kacir.

Istakao je da vještačka inteligencija sa sobom donosi sigurnosni problem u pogledu informacija u oblasti medija.

"Rizik od manipulacije se povećava kroz vijesti, reklame i kampanje na društvenim mrežama. Nažalost, tehnologije vještačke inteligencije mogu se koristiti i kao važan alat u kreiranju lažnih sadržaja", rekao je on.

Ovakav razvoj događaja, kako je rekao, dovodi do pogoršanja percepcije javnosti o stvarnosti i narušavanja povjerenja u medije.

“Želim stoga da se zahvalim agenciji Anadolu, referentnoj medijskoj instituciji naše zemlje, na neustrašivoj potrazi za tačnim i pouzdanim novinarstvom i efikasnoj borbi protiv dezinformacija“, kazao je Kacir.

Naglasio je da “živimo u svijetu u kojem se smatra ispravnim da se drugi tlače koristeći tehnološku superiornost“.

Na kraju je istakao da je u tom smislu ključno ponovo graditi čovječanstvo na vrijednostima pravde, milosrđa i humanosti.

Forumu su prisustvovali šef Direkcije za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turkiye Fahrettin Altun, predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor agencije Anadolu Serdar Karagoz, generalni direktor "Bilisim Vadisi" Erkam Tuzgen i drugi zvaničnici.

TRT Balkan / agencije