Prema podacima Eurobarometra (2019), muslimansko stanovništvo u Francuskoj procjenjuje se na 5 posto ili 3,35 miliona.

Samo od 2020. godine zabilježena su najmanje 23 prijavljena zatvaranja džamija širom zemlje, što je, kako kritičari kažu, direktna akcija protiv francuskih muslimana, koji čine čak šest posto ukupne populacije Francuske.

Ovo je na Twitteru objavio francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

”Na zahtjev predsjednika Republike, borba protiv islamističkog separatizma se nastavlja. U protekle dvije godine zatvorene su 23 separatističke bogomolje.”

Rastuće antimuslimansko raspoloženje širom francuskog političkog spektra izazvalo je zabrinutost aktivista i organizacija za ljudska prava.

Neadekvatni dokazi

U gotovo svim slučajevima zatvaranja džamija, predstavnici džamija ističu da je francuska vlada pružila neadekvatne javne dokaze o razlozima za njihove odluke.

Izvještaj Reutersa s početka ove godine govori o tome kako niz ovlasti za koje aktivisti za prava, međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene narode, i pripadnici muslimanske zajednice kažu da daju vlastima mogućnost da zatvore bogomolje bez odgovarajuće kontrole i procedura, tako da ti slučajevi ne mogu biti opovrgnuti.

"To je zaista kafkijanski", rekla je Fionnuala Ni Aolain, specijalna izvjestiteljica UN-a za zaštitu ljudskih prava u borbi protiv terorizma, komentarišući pravne procedure koje se koriste u takvim slučajevima.

“Upotreba tajnih dokaza je sama po sebi zabrinjavajuća, ali krši i odredbe međunarodnih ugovora koje se odnose na pravo na pravično suđenje i jednakost pred zakonom.”

Kontroverzni zakon protiv separatizma

Kada su francuske vlasti odlučile zatvoriti džamiju Obernai, iznijele su tvrdnju o njenom vjerskom službeniku, imamu, da je "radikalizovan", dodatno ga optužujući da obavlja "radikalne aktivnosti propovijedanja, da ima neprijateljski stav prema francuskom društvu i iznosi provokativne komentare protiv vrijednosti Republike”.

Kontroverzni zakon o separatizmu dozvoljava vlastima da slobodno za metu biraju francuske muslimane, korištenjem naširoko kritiziranog koncepta separatizma.

Od implementacije zakona, koji je naišao na kritike mnogih, uključujući zagovornike prava, akademske radnike i aktiviste, život muslimana u Francuskoj se našao pod strogom kontrolom.

Izvještaj o islamofobiji

Kritičari tog zakona nazivaju ga “restriktivnim i represivnim”.

Štaviše, novoobjavljeni evropski izvještaj o islamofobiji za 2021. godinu u sažetku o antimuslimanskom raspoloženju u Francuskoj navodi da ”ovaj zakon, koji bi trebao pružiti snažan odgovor protiv 'terorizma' i 'radikalnog islama', u biti je izazvao nasilni udar na vidljivost i organiziranje muslimana”.

“To pogađa prvo najvidljivije muslimane širenjem zabrane vjerskih simbola na mnoge druge prostore i kriminalizira svaki pokušaj organiziranja nezavisnog muslimanskog bogosluženja i borbe protiv islamofobije vršenjem nasilnog zatvaranja.”

Neuvjerljivi razlozi

Kako se navodi u jednom od ključnih rezultata u izvještaju, samovoljno zatvaranje ili raspuštanje mnogih islamskih tijela poput udruženja, škola, džamija, restorana ili izdavačkih kuća vrlo često je opravdano neuvjerljivim razlozima.

“Također je važno razmotriti namjere francuske vlade u provođenju politike koja ide toliko daleko da kriminalizira muslimanska uvjerenja”, navodi se u izvještaju.

“Islamofobija u Francuskoj prvenstveno je rezultat države, koja nastoji uspostaviti ‘islam Francuske’ koji uklanja samoopredjeljenje francuskih muslimana, kako bi ih učinio ‘muslimanima bez islama’.“

Blizu 2.300 džamija

Prema podacima Eurobarometra (2019), muslimansko stanovništvo u Francuskoj procjenjuje se na 5 posto ili 3,35 miliona.

U Francuskoj trenutno postoji blizu 2.300 džamija. Teško je reći kada je izgrađena prva džamija u zemlji, ali postoje arheološki dokazi o džamiji iz osmog stoljeća u Narbonneu.

Islam je druga najrasprostranjenija religija u Francuskoj, odmah iza kršćanstva. Francuska također ima najveći broj muslimana u zapadnom svijetu, prvenstveno zbog migracije iz Magreba, odnosno zapadnoafričkih i bliskoistočnih zemalja. Većina muslimana u Francuskoj pripada sunitskoj denominaciji i stranog su porijekla.

Prema anketi Instituta Français d'opinion publique iz 2020. godine, 46 posto muslimana u Francuskoj smatra da su njihova vjerska uvjerenja važnija od vrijednosti i zakona Francuske Republike, što je više nego dvostruko više od udjela francuske javnosti (17 posto). Među muslimanima mlađim od 25 godina, velika većina (74 posto) smatra da je njihova vjera važnija od francuskih zakona i vrijednosti.

U oktobru 2020. godine nezaposlenost muslimana u Francuskoj iznosila je 14 posto i bila je daleko viša od nezaposlenosti ukupnog stanovništva (8 posto).

TRT World