Osnivač SpaseX-a Elon Musk rekao da je kompanija "naučila mnogo za sljedeće probno lansiranje".     Foto: AA

Kompanija SpaceX u četvrtak je iz svoje baze Starbase u Boca Chici u Texasu lansirala najveću i najmoćniju raketu u historiji.

Drugi pokušaj kompanije SpaceX da lansira najveću raketu u historiji krenuo je u pravom smjeru u četvrtak, ali se prerano završio uslijed eksplozije.

Testni let održan je tri dana nakon što je privatna svemirska kompanija odustala od početnog lansiranja nakon što je otkrila zamrznuti ventil na brodu. Ovog puta, ogromna raketa, visine 390 metara lansirana je u nebo, ali je nakon četiri minute eksplodirala.

Tokom uspona je Starship ušao u kružnu putanju, a nakon toga je prije faze odvajanja uslijedilo brzo, neplanirano rastavljanje, koje je rezultiralo eksplozijom, što je ujedno značilo i kraj testa.

Osnivač SpaseX-a Elon Musk rekao da je kompanija "naučila mnogo za sljedeće probno lansiranje", za koje je rekao da će se održati "za nekoliko mjeseci".

Kompanija planira koristiti Starship kao svoju prvu raketu za slanje ljudi i tereta na Mjesec i dalje, s ciljem da na kraju pošalje posadu na Mars.

Starship od nehrđajućeg čelika i njegova Super Heavy raketa predviđeni su za višekratnu upotrebu, a kompanija ima ugovor s NASA-om da ih koristi za program Artemis, koji nastoji poslati ljude na Mjesec do 2025. godine.

U SpaceX-u smatraju da su danas napravili veliki uspjeh.

"Uspjeh dolazi iz onoga što naučimo, a današnji test će nam pomoći da poboljšamo pouzdanost Starshipa dok SpaceX nastoji da život učini multiplanetarnim. Čestitamo cijelom SpaceX timu na uzbudljivom prvom integriranom testu leta Starshipa" naveli su.

TRT Balkan / agencije