Twitterovo katastrofalno uvođenje plaćenih "provjerenih" plavih čekova vjerovatno bi pokrenulo istragu EU-a i moguće pozamašne kazne.      Foto: Reuters 

Dok novi digitalni pravilnik znači da će Evropska unija vjerovatno biti globalni lider u slamanju reimaginirane platforme Elona Muska, blok od 27 zemalja suočit će se s vlastitim izazovima prisiljavajući Twitter i druge internetske kompanije da se pridržavaju pravila.

Zakon u potpunosti ne stupa na snagu do 2024. g., a dužnosnici EU-a pokušavaju zaposliti dovoljno radnika da Big Tech pozovu na odgovornost.

Poznat kao Zakon o digitalnim uslugama, sveobuhvatni skup pravila EU-a ima za cilj povećati odgovornost platformi i tražilica za nezakonit i štetan sadržaj, uključujući govor mržnje, prevare i dezinformacije.

Krenut će sljedećeg ljeta za najveće digitalne kompanije poput Googlea, Facebooka i TikToka, a zatim se sljedeće godine proširiti na sve online usluge.

Ti standardi su spremni da se suprotstave Muskovim politikama bičevanja na Twitteru. Naglo je otpustio grupu savjetnika koji su se bavili problemima poput govora mržnje, iskorištavanja djece i samoozljeđivanja, prepolovio Twitterovu radnu snagu i izdao proturječne odluke o moderiranju sadržaja.

"Puno toga se može promijeniti u šest mjeseci, ali sigurno se čini da Twitter postaje prvi veliki test u Evropi kada je u pitanju provođenje DSA-a", rekao je John Albert iz neprofitne istraživačke i zagovaračke grupe AlgorithmWatch sa sjedištem u Berlinu.
Musk je pozvao na "slobodu govora, a ne slobodu dosega", rekavši da želi umanjiti negativne objave pune mržnje.

Milijarder, izvršni direktor Tesle, smatra pravila bloka "razumnim pristupom za implementaciju na svjetskom nivou", ispričao je šef EU-a za digitalnu politiku Thierry Breton nakon videopoziva s Muskom ovog mjeseca.

Velike promjene dizajna predstavljaju rizik

Twitterovo katastrofalno uvođenje plaćenih "provjerenih" plavih čekova vjerovatno bi pokrenulo istragu EU-a i moguće pozamašne kazne jer tako značajne promjene dizajna ne bi bile dopuštene bez procjene rizika, rekao je Albert.

Premium usluga je napuštena prošlog mjeseca nakon što je poplava lažnih računa proširila dezinformacije. Ponovo je pokrenuta ove sedmice.

Naglo raspuštanje Twitterovog Vijeća za povjerenje i sigurnost također bi "podiglo neke obrve u Bruxellesu", rekao je Albert.

Stručni savjetnici nisu potrebni prema pravilima EU-a, ali "dobrovoljni napori u dobroj vjeri" pokazuju "evropskim regulatorima da vam je stalo do transparentnosti i da ulažete u povjerenje i sigurnost", rekao je.

Muskovo petljanje – uključujući odustajanje od provedbe pravila o dezinformacijama o Covidu-19 i davanje amnestije suspendiranim računima – već je uznemirilo evropske dužnosnike.

Muskov pristup je "veliko pitanje" koje zahtijeva "više regulacija", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron za „Good Morning America“.

U Evropi, rekao je, “možete demonstrirati slobodu govora, možete pisati šta želite. Ali postoje odgovornosti i ograničenja”, rekao je. Macron, koji se ovog mjeseca sastao s Muskom u SAD-u, tvitao je da "Twitter mora uložiti napore da se uskladi s evropskim propisima".

U međuvremenu, Breton, šef digitalne politike EU-a, rekao je da je podsjetio Muska na kazne za kršenja, uključujući kazne u vrijednosti od 6 posto globalnog godišnjeg prihoda koje bi mogle dosegnuti milijarde.

Ponovljena kršenja mogu rezultirati zabranom u cijeloj EU. Musk i Twitter nisu odgovorili na poruke u kojima su traženi komentari.

TRT Balkan / agencije