Erdogan je tokom sastanka spomenuo i uspjeh Turkiye u proizvodnji bespilotne letjelice (UAV) Bayraktar TB2.       Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se u nedjelju u New Yorku s izvršnim direktorom Tesle Elonom Muskom, pozvao ga u Turkiye i zamolio ga da tamo uspostavi Teslinu sedmu fabriku.

Tokom sastanka, koji je održan u Turskoj kući (također zvanoj Turkevi centar) na Manhattanu, predsjednik Erdogan je obavijestio Muska, osnivača Tesle i SpaceX-a, o "tehnološkim otkrićima Turkiye, kao i o viziji 'Digitalna Turkiye' i Nacionalnoj vještačkoj Obavještajnoj strategiji”, navodi se u saopćenju turske Direkcije za komunikacije.

Podsjećajući da je s turskim električnim automobilom Togg, koji je izašao na puteve u Turkiye, Tesla ušla i na tursko tržište, Erdogan je pozvao Teslu da osnuje svoju sedmu fabriku u Turkiye, navodi se u saopštenju.

"Predsjednik Erdogan je izjavio da bi se mogućnosti za saradnju sa SpaceX-om mogle pojaviti kroz preduzete korake i koji će biti poduzeti u sklopu svemirskog programa Turkiye i pozvao je Muska na Teknofest koji će se održati u Izmiru", dodaje se.

Elon Musk napušta Tursku kuću nakon sastanka s turskim predsjednikom, noseći Erdoganovu knjigu "Pravedniji svijet je moguć".     Foto:  AA

Prema saopćenju turske Direkcije za komunikacije, Musk je zauzvrat rekao da mnogi turski dobavljači već rade s Teslom i da je Turkiye među najvažnijim kandidatima za sljedeću tvornicu.
Kao odgovor na ponudu predsjednika Erdogana o saradnji sa SpaceX-ovom satelitskom uslugom Starlink, kao i u području umjetne inteligencije, Musk je rekao da žele raditi s turskim vlastima kako bi dobili potrebnu licencu za ponudu satelitskih usluga Starlink u Turkiye, navodi se u saopćenju.
Erdogan je tokom sastanka spomenuo i uspjeh Turkiye u proizvodnji bespilotne letjelice (UAV) Bayraktar TB2, dok je Musk odgovorio rekavši da je svjestan interesa svijeta za bespilotne letjelice Bayraktar, dodaje se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije