Novi logo je predstavljen 23. jula, projiciranjem na zgradu sjedišta kompanije u centru San Franciska u Kaliforniji.     Foto: Reuters

"Utjeloviti sve nesavršenosti u nama koje nas čine jedinstvenima", naglasio je Elon Musk kao motivaciju koja stoji iza prelaska njegove platforme na novi logotip "X" - koji je zamijenio Twitterovu ikoničku plavu pticu.

Novi logo je predstavljen 23. jula, projiciranjem na zgradu sjedišta kompanije u centru San Franciska u Kaliforniji.

Kompanija je već promijenila svoje poslovno ime u X Corp u aprilu. U oproštaju od svih ptica, Twitter neće samo biti preimenovan u "X", već će se i tweet sada zvati "X", rekao je milijarder. Na pitanje hoće li se korisnici sada zvati X'ers, odgovorio je: "Nećemo imati imena."

Poznato je da Musk ima sina po imenu X Æ A-12, koga on zove "X". Ali njegova naklonost slovu X datira iz 1999. g., kada je suosnovao X.com, internetsku banku. Kada je banka tada preimenovana u PayPal, Musk je kupio domenu "X.com", koja trenutno preusmjerava na Twitter.

"Izuzetno je rijetka stvar – u životu ili u poslu – da dobijete drugu priliku da ostavite još jedan veliki dojam. Twitter je ostavio jedan ogroman dojam i promijenio način na koji komuniciramo. Sada će X otići dalje, transformirajući globalni gradski trg", objavila je nova direktorica Twittera Linda Yaccarino nakon Muskove objave.

Uključivanje Twittera u X Corp odražava Muskovu viziju stvaranja "aplikacije za sve" s vlastitim sistemom plaćanja. Planirano je da aplikacija bude američki ekvivalent kineskoj "super aplikaciji" WeChat, koja se može koristiti za zaustavljanje automobila ili taksija, slanje novca prijateljima i porodici ili plaćanje u trgovinama.

Musk je ovog mjeseca rekao da je Twitter izgubio otprilike polovicu prihoda od oglašavanja otkad je preuzeo kontrolu u oktobru.

Ovaj je mjesec i Facebookova matična kompanija Meta pokrenula vlastitu tekstualnu platformu Threads, koja prema nekim procjenama već ima oko 150 miliona korisnika.

Ali količina vremena koju korisnici provode na konkurentskoj aplikaciji naglo je pala u sedmicama od njezinog lansiranja, prema podacima kompanije za analizu tržišta Sensor Tower.

TRT Balkan