Na univerzitetu u Irskoj moći će se steći diploma influensera

Na univerzitetu u Irskoj moći će se steći diploma influensera

Univerzitet u Carlowu ponudit će prvu diplomu u zemlji za utjecaj na društvenim mrežama.
Studij će uključivati module o poslovnim vještinama, video i audiomontaži te kreativnom pisanju.       Foto: SETU

Jugoistočni tehnološki univerzitet (SETU) u Carlowu pokreće prvi inauguracijski diplomski program za kreiranje sadržaja i društvene mreže.

Univerzitet u Carlowu ponudit će prvu diplomu u zemlji za utjecaj na društvenim mrežama.

Dr. Eleanor O'Leary s ovog univerziteta rekla je da sve više osoba rade kao influenseri ili u kreiranju sadržaja za različite brendove.

Dodiplomski studij umjetnosti Kreiranje sadržaja i društvenih mreža bit će otvoren za prijave u novembru. Trebalo bi da primi prvu grupu studenata u septembru 2024. godine.

Teme koje se obrađuju na četverogodišnjem studiju uključuju poslovne vještine, video i audio montažu, kritičke kulturološke studije i kreativno pisanje.

U razgovoru za irsku televiziju RTE, dr. Eleanor O'Leary, predavačica za medije i komunikacije na univerzitetu, rekla je da raste interesovanje za ovu oblast kako potencijalnih studenata tako i poslodavaca.

Dr. O'Leary je rekla da će studenti biti sposobni da rade za sebe kao samozaposleni influenseri ili u kreiranju sadržaja za kompanije ili organizacije.

Od 2019. godine ovaj sektor se udvostručio u globalnoj vrijednosti i procjenjuje se da vrijedi između 14 i 16 milijardi eura (12 do 14 milijardi funti) širom svijeta, rekla je dr O’Leary.

“To je oblast koja ima specifičan skup vještina”, rekla je.

„Ona se oslanja na postojeće medije i PR i marketinške vještine, ali je i nova oblast sama po sebi."

Dr. O’Leary je rekla da, iako ponekad ljudi mogu postati influenseri gotovo slučajno, studij ima za cilj da edukuje studente o tome kako zadržati publiku i kako sarađivati s kompanijama kako bi to unovčili.

„Kao neko ko 'ima utjecaj', stvarajući sadržaj kod kuće ili sam, možda nema nikakvog razumijevanja za cijeli taj dio industrije gdje postoje ugovori, agencije i posao", rekla je ona.

TRT Balkan / agencije