Prema Kepiosu, Facebook ostaje najpopularnija platforma društvenih medija, a slijede ga YouTube, WhatsApp i Instagram.     Foto: Reuters

Gotovo pet milijardi ljudi, ili nešto više od 60 posto svjetske populacije, aktivno je na društvenim mrežama, pokazalo je nedavno istraživanje.

To predstavlja porast od 3,7 posto u odnosu na prošlu godinu, prema izračunima digitalne savjetodavne kompanije Kepios u svom posljednjem tromjesečnom izvještaju objavljenom u četvrtak.

"Broj korisnika društvenih medija nastavio je rasti i tokom proteklih 12 mjeseci, sa 173 miliona novih korisnika koji su se pridružili društvenim medijima od ovog doba prošle godine", navodi Kepios u svom izvještaju.

Međutim, Kepios je primijetio da brojke na društvenim mrežama mogu premašiti stvarne brojke zbog problema poput dupliciranih računa.

Korisnici po regijama

Postoje velike razlike između regiona. Samo jedna od 11 osoba u istočnoj i centralnoj Africi koristi društvene mreže.

U Indiji, sada najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, brojka je jedna od tri. Količina vremena provedenog na društvenim mrežama također se povećala, za dvije minute na 2 sata i 26 minuta dnevno.

I ovdje postoje velike razlike, Brazilci provode u prosjeku 3 sata i 49 minuta dnevno na društvenim mrežama, dok Japanci manje od sat vremena.

Najpopularnije platforme društvenih medija

Prosječan korisnik društvenih mreža nalazi se na sedam platformi. Meta ima tri omiljene aplikacije - WhatsApp, Instagram i Facebook.

Kina ima tri aplikacije, WeChat, TikTok i njenu lokalnu verziju Douyin.

Prema Kepiosu, Facebook ostaje najpopularnija platforma društvenih medija, sa skoro tri milijarde aktivnih korisnika mjesečno.

YouTube je na drugom mjestu sa 2,5 milijarde korisnika.

WhatsApp i Instagram su na trećem i četvrtom mjestu, sa po dvije milijarde aktivnih korisnika mjesečno.

TRT Balkan