Prema pravnoj tužbi, kompanija Meta Platforms je namjerno osmislila svoje društvene platforme kako bi privukla djecu i primila je milione pritužbi na maloljetne korisnike na Instagramu, ali je onemogućila samo dio tih naloga.      Foto: AP

Američka država Novi Meksiko podnijela je tužbu optužujući Facebook i Instagram da su "plodno tlo" za predatore koji ciljaju djecu.

Tužba od srijede dolazi manje od dva mjeseca nakon što su desetine američkih država optužile vlasnika Facebooka i Instagrama, Metu, da profitira "od iskorištavanja djece", narušavajući njihovo mentalno zdravlje i obmanjujući ljude o sigurnosti njegovih platformi.

Ukupno više od 40 saveznih država tuži Metu, iako su neke odlučile podnijeti zahtjev lokalnim sudovima umjesto da se pridruže federalnom slučaju.

"Naša istraga o Metinim platformama društvenih mreža pokazuje da one nisu sigurni prostori za djecu, već da su glavne lokacije za grabežljivce za trgovinu dječijom pornografijom i traženje maloljetnika za seks", rekao je državni tužilac Novog Meksika Raul Torrez u saopštenju.

Djeca mogu lako izbjeći Facebookova i Instagramova starosna ograničenja tako što će lagati o tome koliko imaju godina.

Kada se na društvenim mrežama nađu, djeca su na meti Meta softvera koji ne samo da nastoji da ih zaokupi, već ih usmjerava na neprikladan materijal, navodi se u prijavi.

"Facebook i Instagram su plodno tlo za grabežljivce koji ciljaju djecu radi trgovine ljudima, distribucije seksualnih slika, dotjerivanja i nagovaranja", navodi se u tužbi.

U tužbi se navodi primjer 12-godišnjaka koji je otvorio Facebook nalog tako što je dao lažni datum rođenja i brzo mu je preporučen sadržaj koji se odnosi na masturbaciju, golotinju, ropstvo i fetišizam.

"Iskorištavanje djece je užasan zločin, a online grabežljivci su odlučni kriminalci", rekao je glasnogovornik Mete u odgovoru na upit AFP-a.

Novi program za borbu protiv iskorištavanja djece

Metina borba protiv predatora uključuje korištenje sofisticirane tehnologije, zapošljavanje stručnjaka za sigurnost djece, prijavljivanje sadržaja Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu djecu i razmjenu informacija s drugim kompanijama i agencijama za provođenje zakona, dodao je glasnogovornik.

Meta je onemogućila više od 500.000 naloga samo u augustu zbog kršenja politike sigurnosti djece, prema radnoj grupi kompanije koja je posvećena tim naporima.

Djeca žrtve zlostavljanja na internetu su aktuelno pitanje za regulatore i tehnološke kompanije koje žele pokazati da poduzimaju adekvatne mjere za zaštitu djece i tinejdžera.

Velike tehnološke kompanije, uključujući Metu i Google, rekle su prošlog mjeseca da će se udružiti u novom programu za borbu protiv seksualnog zlostavljanja ili eksploatacije djece na internetu.

U novom programu, nazvanom Lantern, kompanije će dijeliti znakove aktivnosti koje krše njihove politike o eksploataciji djece kako bi platforme mogle brže da otkriju, uklone i prijave problematičan sadržaj.

Najava Lanterna stigla je istog dana kada je bivši viši inženjer Mete rekao na saslušanju u Senatu u Washingtonu da su najviši rukovodioci, uključujući Marka Zuckerberga, ignorirali njegova upozorenja da tinejdžeri nisu sigurni na platformama kompanije.

Zuckerberg je imenovan kao optuženi u tužbi koju je pokrenuo Novi Meksiko.

TRT Balkan