Drugi su priznali da su Facebook i Instagram također bili popularni među djecom mlađom od 13 godina kojoj, prema politici kompanije, nije bilo dozvoljeno da koriste uslugu.       Foto: AP

Matična kompanija Facebooka, Meta Platforms, namjerno je osmislila svoje društvene platforme kako bi privukla djecu i znala je – ali nikada nije otkrila – da je primila milione pritužbi na maloljetne korisnike na Instagramu, ali je onemogućila samo dio tih naloga, prema novootkrivenoj pravnoj žalbi opisanoj u izvještajima Wall Street Journala i New York Timesa.

Tužba, koja je izvorno objavljena u redigiranom obliku, bila je uvodna salva u tužbi koju su krajem oktobra podnijeli državni tužioci 33 savezne države.

Dokumenti kompanije citirani u tužbi opisuje nekoliko zvaničnika kompanije Meta koji priznaju da je kompanija dizajnirala svoje proizvode kako bi iskoristila nedostatke u psihologiji mladih kao što su impulsivno ponašanje, podložnost pritisku vršnjaka i potcjenjivanje rizika, navodi se u izvještajima.

Drugi su priznali da su Facebook i Instagram također bili popularni među djecom mlađom od 13 godina kojoj, prema politici kompanije, nije bilo dozvoljeno da koriste uslugu.

Meta je u izjavi za Associated Press rekla da tužba pogrešno predstavlja njen rad u protekloj deceniji da internetsko iskustvo učini sigurnim za tinejdžere, napominjući da ima „više od 30 alata za podršku njima i njihovim roditeljima“.

„Komplikovan industrijski izazov“

Što se tiče zabrane pristupa servisu mlađim korisnicima, Meta je tvrdila da je provjera starosti „komplikovan industrijski izazov“.

Umjesto toga, Meta je rekla da podržava prebacivanje tereta nadziranja korištenja maloljetnika na trgovine aplikacijama i roditelje, posebno podržavajući federalni zakon koji bi zahtijevao da prodavnice aplikacija dobiju roditeljsko odobrenje kad god mladi ispod 16 godina preuzimaju aplikacije.

Jedan Facebookov izvršni direktor za sigurnost aludirao je na mogućnost da bi oštrije mjere protiv mlađih korisnika mogle naštetiti poslovanju kompanije u e-poruci za 2019, navodi se u izvještaju Journala.

Ali godinu kasnije, isti izvršni direktor izrazio je frustraciju što, iako je Facebook spremno proučavao korištenje maloljetnih korisnika iz poslovnih razloga, nije pokazao isti entuzijazam za načine za identifikaciju mlađe djece i njihovo uklanjanje sa svojih platformi, piše Journal.

U pritužbi je navedeno da Meta ponekad ima zaostatke do 2,5 miliona naloga mlađe djece koji čekaju akciju, prema novinskim izvještajima.

TRT Balkan