Euklid je napravio snimak maglice u obliku konjske glave     Foto: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, obrada slike: J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO

Mjesec, zdravo!

Indija je postala tek četvrta nacija koja je sletjela na Mjesec i prva koja je sletjela na južni pol Mjeseca.

Lunarna misija Vikram landera obilježila je godinu obnove globalne trke za Mjesec, sa sličnim pokušajima Rusije i privatne japanske kompanije. Očekuje se da će 2024. kineske i japanske svemirske agencije i dvije američke kompanije sletjeti na površinu Mjeseca.

Pokušaj Indije uslijedio je samo nekoliko dana nakon što se ruska Luna-25, koja je ciljala na isto lunarno područje, okrenula u nekontrolisanu orbitu i srušila se.

Nekoliko dana nakon spuštanja na Mjesec, Indija je također pokrenula misiju proučavanja Sunca.

Ljudi su gledali prijenos uživo slijetanja svemirske letjelice Chandrayaan-3 na Mjesec, u Ahmedabadu.           Foto: Reuters

Crna rupa

U julu je NASA objavila da je svemirski teleskop James Webb otkrio nešto za što se vjeruje da je najstarija supermasivna crna rupa u centru galaksije CEERS 1019.

Prema istraživačima, kaže se da se pojavio gotovo 570 miliona godina nakon Velikog praska.

Također se vjeruje da ima masu 9 miliona puta veću od Sunca.

NASA je također navela da su istraživači "istresli" još dvije crne rupe za koje kažu da su "na manjoj strani i da su postojale 1 i 1,1 milijardu godina nakon Velikog praska".

"Webb je također identifikovao 11 galaksija koje su postojale kada je svemir bio star 470 do 675 miliona godina", navodi se.

Američka svemirska agencija je saopštila da crna boja CEERS-a 1019 datira blizu devet miliona solarnih masa, daleko manje od drugih crnih rupa koje su takođe postojale u ranom svemiru i koje su detektovali drugi teleskopi.

Navedeno je da "giganti" obično sadrže više od milijardu puta veću masu od Sunca i općenito ih je lakše pronaći jer su "puno svjetliji".

Umjetnička interpretacija niza pulsara na koje utječu gravitacijski talasi koje proizvodi supermasivna binarna crna rupa u udaljenoj galaksiji.            Foto:  Reuters

Kosmička umjetnost iz dalekih galaksija

Evropska svemirska agencija (ESA) također je podijelila početne slike galaksija, za koje se tvrdi da su udaljene hiljadama svjetlosnih godina, koje je napravio njihov teleskop.

Cilj Euclidnog teleskopa je da sastavi najveću 3D mapu svemira, oživljavajući fenomene kao što su "tamna materija" i "tamna energija", za koje istraživanja pokazuju da čine gotovo 95% svemira.

ESA-in Integralni svemirski teleskop također je otkrio gama zrake sa zvijezde za koju istraživači kažu da je eksplodirala blizu dvije milijarde svjetlosnih godina od Zemlje.

Eksplozija, ili GRB 221009A, navodno je bila "najsjajniji, najsnažniji i najdugotrajniji prasak gama zraka ikada otkriven".

Navodno, GRB 221009A je deset puta snažniji od bilo čega što je ranije izračunato, dok tipično, takvi gama-zraci stignu do Zemlje svakih 10.000 godina.

NASA dobila komad svemirskog kamena

Američka svemirska agencija otkrila je uzorak prikupljen s površine asteroida Bennu bliskog Zemlji.

Organizacija je saopštila da sadrži vodu, ugljik i minerale željeza s površine za koju se vjeruje da je 4,5 milijardi godina stara površina asteroida koju je otkrila svemirska letjelica OSIRIS-REx.

Sedmogodišnja misija navodno je prikupila 250 grama asteroidne prašine i molekula, četiri puta više nego što se očekivalo.

NASA je saopštila da je misija uključivala putovanje gotovo 4 milijarde milja kroz Sunčev sistem do Bennua, prije povratka na Zemlju u potrazi za osnovnim pitanjima koja se tiču života i njegovog porijekla.

Povratna kapsula koja sadrži uzorak prikupljen s asteroida Bennu pomoću NASA-ine letjelice OSIRIS-Rex.           Foto:  Reuters

Turisti u svemiru

Virgin Galactic britanskog biznismena Richarda Bransona počeo je da vodi turiste na kratke vožnje u svemir u pet lansiranja kupaca tokom nekoliko mjeseci iz Novog Meksika.

Planirano je još samo nekoliko prije nego što se kompanija povuče sredinom 2024. kako bi razvila raketni brod koji može češće letjeti za više ljudi.

TRT Balkan