Snažna solarna baklja primijećena je u četvrtak, što dokazuje fotografija koju je objavila NOAA.      Foto: TRT World

Neposredno iznad američkog neba pojavila se polarna svjetlost, a elektrane i svemirske letjelice u orbiti pozvane su da poduzmu mjere predostrožnosti dok bi astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici mogli potražiti sigurnija mjesta tokom ekstremnog događaja.

Planeta doživljava svoju prvu "ekstremnu" geomagnetnu oluju u više od 20 godina, objavila je američka agencija.

"Ekstremni (G5) uslovi stigli su na Zemlju u 18:54 EDT. Geomagnetska oluja će vjerovatno potrajati do kraja vikenda jer je nekoliko dodatnih Zemljinih izbacivanja koronalne mase (CME) u tranzitu", rekao je NOAA-in centar za predviđanje svemirskih vremenskih prilika na X-u.

Efekti su trebali trajati do vikenda, a možda i do sljedeće sedmice.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu – NOAA - upozorila je operatere elektrana i svemirskih letjelica u orbiti da preduzmu mjere opreza, kao i Federalnu agenciju za upravljanje vanrednim situacijama.

"Za većinu ljudi ovdje na planeti Zemlji, neće morati ništa da rade", rekao je Rob Steenburgh, naučnik iz Centra za predviđanje svemirskih vremenskih prilika NOAA.

Oluja bi mogla proizvesti sjeverno svjetlo čak na jugu u SAD-u, poput Alabame i sjeverne Kalifornije, navodi NOAA.

Ali to je bilo teško predvidjeti i stručnjaci su naglasili da to neće biti dramatične zavjese u boji koje se obično povezuju sa sjevernim svjetlima, već više poput mrlja zelenkastih nijansi.

"To je zaista dar svemirskog vremena - aurora", izjavio je Steenburgh. On i njegove kolege su rekli da najbolji pogledi aurore mogu doći s telefonskih kamera, koje bolje hvataju svjetlost nego golo oko.

Snimite sliku neba i "možda će vas tamo zaista naći neka lijepa poslastica", rekao je Mike Bettwy, operativni šef centra za predviđanje.

Najintenzivnija solarna oluja zabilježena u historiji, 1859. godine, izazvala je aurore u centralnoj Americi, a možda čak i na Havajima. "Ne očekujemo to", ali bi se moglo približiti, rekao je prognozer svemirske vremenske prognoze NOAA-e Shawn Dahl.

Naučnici su ranije ove godine uhvatili sliku Sunca koje emituje Sunčevu baklju. Foto: Reuters

Rizik za visokonaponske dalekovode

Ova oluja – ocijenjena s 4 na skali od 1 do 5 – predstavlja rizik za visokonaponske dalekovode za električne mreže, a ne električne vodove koji se obično nalaze u domovima ljudi, rekao je Dahl novinarima. Sateliti bi također mogli biti pogođeni, što bi zauzvrat moglo poremetiti usluge navigacije i komunikacije.

Ekstremna geomagnetska oluja 2003. godine, naprimjer, isključila je struju u Švedskoj i oštetila energetske transformatore u Južnoj Africi.

Čak i kada oluja prođe, signali između GPS satelita i zemaljskih prijemnika mogli bi biti kodirani ili izgubljeni, ali postoji toliko mnogo navigacijskih satelita da nikakvi prekidi ne bi trebali dugo trajati, primijetio je Steenburgh.

Sunce je od srijede proizvelo snažne Sunčeve baklje, što je rezultiralo najmanje sedam izbijanja plazme. Svaka erupcija – poznata kao izbacivanje koronalne mase – može sadržavati milijarde tona plazme i magnetnog polja iz vanjske atmosfere Sunca ili korone.

Čini se da su baklje povezane sa Sunčevom pjegom koja je 16 puta veća od prečnika Zemlje, prema NOAA-i. Sve je to dio solarne aktivnosti koja se povećava kako se Sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa.

NASA je saopštila da oluja nije predstavljala ozbiljnu prijetnju za sedam astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Najveća zabrinutost je povećan nivo radijacije, a posada bi se po potrebi mogla preseliti u bolje zaštićeni dio stanice, kaže Steenburgh.

Povećana radijacija bi također mogla ugroziti neke od NASA-inih naučnih satelita. Ekstremno osjetljivi instrumenti bit će isključeni, ako je potrebno, kako bi se izbjegla šteta, rekao je Antti Pulkkinen, direktor odjela za heliofiziku svemirske agencije.

Nekoliko svemirskih letjelica fokusiranih na Sunce prati svu akciju.

TRT Balkan