Poljoprivredne organizacije protestima će skrenuti pažnju na neodrživu situaciju kako za poljoprivredu tako i za privredu.     Foto: Reuters Archive

Protestima širom Slovenije poljoprivrednici ukazuju na neodrživu situaciju. Poziva se na ponovnu organizaciju velikog sveslovenskog protesta.

Istovremeno, poljoprivredne organizacije protestima će skrenuti pažnju na neodrživu situaciju kako za poljoprivredu tako i za privredu. Predviđaju organiziranu eskalaciju protestnih aktivnosti ako se do utorka ne sastanu s ministrom finansija Klemnom Boštjančičem.

Naime, poljoprivredne organizacije protestom u Gornjoj Radgoni, Murskoj Soboti, Celju i Ptuju, a poslijepodne i u regiji Dolenjska, ukazat će na neodrživo stanje kako u pogledu uvjeta za poljoprivredu, tako i u privrednom smislu.

Najavili su i organiziranu eskalaciju protestnih aktivnosti ako se do sljedećeg utorka ne sastanu s ministrom finansija Klemnom Boštjančičem. Njegovo nesudjelovanje u raspravi o oporezivanju bio je razlog što su poljoprivredne organizacije bojkotovale skup.

“Naravno da smo smatrali da o temi koju smo imali, a to je oporezivanje davanja za teške uvjete uzgoja, nema smisla razgovarati samo s Ministarstvom poljoprivrede”, rekao je Roman Žveglič, predsjednik Poljoprivredno-šumarske komore.

Poljoprivrednici formuliraju dodatne zahtjeve.

Protestima se pridružio i mladi poljoprivrednik Marko Kreft. Kako kaže, formuliraju dodatne zahtjeve kojima žele dopuniti listu pregovaračkih zahtjeva prema Vladi, a među njima su zaštita poljoprivrednog zemljišta, smanjenje birokratije te, među ostalim, trajno povlačenje četiri posto za nezaposlenost.

"Jednostavno nam postavljaju uvijek nova ograničenja i ograničavaju nas na vlastitoj zemlji. I uz određene zabrane bavljenja poljoprivredom, i dalje nam ostavljaju zemlju, zadržavamo porez, zadržavamo katastarski prihod i ne možete tu uzgajati ništa, a ne možete tu ništa uzgajati, a onda nam ostavljaju zemlju. I morate platiti porez državi", rekao je Kreft.

Posljednje neugodno iznenađenje je smanjenje plaćanja za 30 posto za neke agroekološke klimatske mjere. Poljoprivrednici su također nezadovoljni stalnim odugovlačenjem pregovora s Vladom.

Za godinu dana, od prošlogodišnjeg ljubljanskog protesta, nisu ispregovarali niti jedan zahtjev da bismo mogli reći da je to štiklirano i riješeno, da možemo reći da smo s njim zadovoljni.

Zbog toga je sve spremno za veći protest.

S terena stižu pozivi poljoprivrednim organizacijama za ponovnom organizacijom velikog sveslovenskog prosvjeda.

Prema Žvegliču, pregovarači žele postići rješenje za stolom, ali je istovremeno sve spremno za veći prosvjed, a prema njegovim riječima, o Vladi ovisi hoće li do toga i doći.

TRT Balkan / agencije