BiH: Usvojena informacija o organizovanju foruma privrednika RS-a i Turkiye

BiH: Usvojena informacija o organizovanju foruma privrednika RS-a i Turkiye

Na današnjoj sjednici utvrđen je i prijedlog Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme.
Usvojena je i informacija o projektu "EU podrška zakonodavstvu o državnoj pomoći u BiH IPA 2021".             Foto: AA

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) je na današnjoj sjednici u Banjaluci usvojila informaciju o potrebi organizacije foruma između privrednika RS-a i Republike Turkiye.

"Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo privrede i preduzetništva i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju da u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i partnerom iz Istanbula, preduzmu aktivnosti s ciljem organizovanja ovog privrednog foruma", navodi se u saopštenju iz Vlade RS-a.

Osim toga utvrđen je i prijedlog Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u cilju unapređenja i razvoja oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

"Oblast proizvodnje naoružanja i vojne opreme do sada nije bila normativno uređena u Republici Srpskoj, te se ovim zakonom po prvi put uspostavlja sveobuhvatni i kvalitetni pravni okvir u ovoj oblasti i proizvodnja naoružanja i vojne opreme uređuje kao djelatnost od strateškog interesa", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da imajući u vidu da se radi o specifičnoj vrsti proizvodnje, zakonom se propisuju uslovi za pribavljanja saglasnosti za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, prava i obaveze proizvođača, mjere bezbjednosti i zaštite u proizvodnji naoružanja i vojne opreme, nadzor nad privrednim društvima koja posluju u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, kao i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Usvojena je i informacija o projektu "EU podrška zakonodavstvu o državnoj pomoći u BiH IPA 2021". Ukupna vrijednost projekta je dva miliona evra, a finansiraće se iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

Osnovni cilj projekta je dalje unapređenje postojećeg sistema kontrole i praćenja državne pomoći sa odgovarajućim sistemom državne pomoći EU, odnosno razvoj i usklađivanje propisa o državnoj pomoći, kao i usklađivanje postojećih programa državne pomoći sa obavezama koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

TRT Balkan / agencije