Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kao i prije četiri godine, priređen je svečani doček i organizovan poseban program u čast hrvatske fudbalske reprezentacije.     Foto: AA

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kao i prije četiri godine, priređen je svečani doček i organizovan poseban program u čast hrvatske fudbalske reprezentacije koja je na Svjetskom prvenstvu u Kataru osvojila treće mjesto.

Jednu od najboljih fudbalskih reprezentacija na svijetu dočekale su desetine hiljada građana.

Hrvatski fudbaleri su u večernjim satima stigli na Trg bana Jelačića gdje su ih pjesmom, bakljama, vatrometom i ovacijama dočekali deseci hiljada navijača oduševljenih trećom osvojenom medaljom na svjetskom prvenstvu.

Očekuje se da će slavlje trajati satima, uz nastupe Prljavog kazališta, Jure Stublića i Filma, Daleke obale, Dalmatina, Zaprešić Boysa...

"Ništa nas ne može zaustaviti, ni hladno vrijeme, ni zima, vi ste ovdje, i hvala vam na tome", rekao je Zlatko Dalić, selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske.

Očekuje se da će slavlje trajati satima, uz nastupe Prljavog kazališta, Jure Stublića i Filma, Daleke obale, Dalmatina, Zaprešić Boysa...      Foto: AA

Zahvalio je igračima koji su osvojili treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

"Ne bih ja bio majstor da nije ovih ljudi iza mene, zato mi dozvolite da se u vaše ime, u ime cijele Hrvatske, zahvalim ovim mladima ljudima iza mene, koji su osvojili broncu, koji su pokazali zajedništvo, poniznost, hrabrost, domoljublje i vjeru. Ništa nije slučajno. Njima sva slava i čast", kazao je Dalić.

Dodao je da su "opet najljepši i najbolji na svijetu i najponosniiji".

"Baš vas je lijepo vidjeti nakon 4,5 godine. Htjeli smo vam donijeti zlato, ali nismo uspjeli. Mislimo da je i treće mjesto velika stvar, a i vaš dolazak ovdje pokazuje", rekao je u obraćanju prisutnima Luka Modrić.

Dodao je kako ova reprezentacija zaslužuje donijeti Hrvatskoj zlato.

Marcelo Brozović pozdravio je prisutne građane.
"Hvala vam, što ste došli u ovom prevelikom broju. Hvala vam na svemu", rekao je Brozović.

Joško Gvardiol prisutnima je poručio: "Sve vas puno volimo i uživajmo."

Prisutnim građanima se obratio i golman Dominik Livaković.

"Gurali ste nas prema naprijed u svakoj utakmici", rekao je Livaković.

Hrvatski fudbaleri su prije mjesec dana otputovali na Svjetsko prvenstvo u Katar, gdje su u grupi "F" s Marokom, Kanadom i Belgijom izborili prolazak u osminu finala gdje su nakon produžetaka na jedanaesterce svladali Japan, a potom u četvrtfinalu i Brazil.

Nakon poraza od Argentine u polufinalu Vatreni su u utakmici za treće mjesto pobijedili Maroko rezultatom 2:1.

TRT Balkan / agencije