Štrajk u Čistoći traje od ponedjeljka, a krenuo je kao znak solidarnosti zbog otkaza trojici kolega, koje je uprava potom povukla.     Foto: Hina

"Štrajk se nastavlja. Radnici su svi u Čistoći od ranoga jutra kao jedan. I dalje ostaju ovdje dok im se netko ne obrati, odnosno dok im se ne ispune zahtjevi. Očekuju da im se obrati gradonačelnik Tomislav Tomašević ili članovi Uprave Zagrebačkog holdinga", izjavila je jutros Hini predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak.

Istaknula je da radnici Čistoće traže povećanje koeficijenata, da se najnižoj grupi složenosti poveća koeficijent na 1,8, a vozačima na 2,4.

Kaltak je podsjetila da je Uprava Zagrebačkog holdinga jučer pristala na pet od njihovih 11 zahtjeva, a radnici, kao uvjet povratka na posao, traže beskompromisno povećanja tih koeficijenata.

Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je jučer nabavu nove ispravne HTZ opreme i plaćanje kartica vozača, koje su vozači dosad morali plaćati sami. Prihvatili su i zahtjeve za izradu sistematizacije radnih mjesta u roku 30 dana, upute na koji način radnici trebaju prikupljati otpad, te besplatni parking za radnike Čistoće ispred podružnice, koji su dosad morali plaćati.

O ostalim zahtjevima u Upravi Zagrebačkog holdinga su spremni pregovarati.

Radnici prihvaćaju da se njih pet rješava putem pregovora u procesu mirenja.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević jutros je sazvao konferenciju za novinare u 10 sati u Gradskoj upravi, u povodu posljednjih zbivanja u podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga, najavljeno je iz Grada.

Dolenec: Razmatraju se pravne mogućnosti protiv radnika koji su u nezakonitom štrajku

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izjavila je sinoć kako je situacija s obustavom odvoza otpada u Zagrebu neodrživa dulje od nekoliko dana te pozvala radnike Čistoće da se vrate na posao, a sindikate da se vrate pregovorima s Upravom Zagrebačkog holdinga.

“Moramo se vratiti za stol, moramo moći pregovarati”, poručila je Dolenec komentirajući štrajk radnika Čistoće koji su poslali svoje zahtjeve od kojih ne odustaju.

Zamjenica Dolenec poručila je i kako se razmatraju pravne mogućnosti protiv radnika koji su u nezakonitom štrajku, dodajući da su mogući i otkazi.

Štrajk u Čistoći traje od ponedjeljka, a krenuo je kao znak solidarnosti zbog otkaza trojici kolega, koje je uprava potom povukla. U utorak su radnici izašli s dodatnim zahtjevima o povećanju materijalnih prava i poboljšanju uvjeta rada, a dio njih je uprava prihvatila.

HINA