Četiri mladunca patuljastog mungosa dane provode u igri i maženju s mamom, a kojeg su spola, doznat će se naknadno.     Foto: AA

U nastambi patuljastih mungosa u Zoološkom vrtu Grada Zagreba iz dana u dan sve je življe jer četiri mladunca koja su na svijet došla prije mjesec dana, sa sve većim zanimanjem istražuju svoju okolinu.

Četiri mladunca patuljastog mungosa dane provode u igri i maženju s mamom, a kojeg su spola, doznat će se naknadno.

"Nastambu dijele s mamom, tatom i starijom braćom. Svi se međusobno lijepo slažu. Prava obiteljska idila. Put ka sreći paru patuljastih mungosa otvoren je prije četiri godine. Tada se ženka iz Nizozemske doselila u Zagreb gdje ju je dočekao mužjak rođen u Francuskoj. Jedno u drugo zaljubili su se na prvi pogled. Sada imaju šest godina i iza njih je već nekoliko legla mladunaca“, priopćeno je iz Zoološkog vrta grada Zagreba.

Patuljasti mungosi u prirodi nastanjuju šume i savane istočne i južne Afrike. U skupini patuljastih mungosa glavnu ulogu ima starija, dominantna ženka, a drugo mjesto u hijerarhiji zauzima njezin partner, navodi zagrebačko ZOO vrt.

Patuljasti mungosi u prirodi nastanjuju šume i savane istočne i južne Afrike.    Foto: AA

"Dominantnoj ženki pripada većina mladunaca u skupini. Gestacija joj traje sedam tjedana nakon čega na svijet najčešće donosi tri ili četiri mladunca. Mladunci prvih mjesec i pol sišu majčino mlijeko, a nakon toga počinju jesti i krutu hranu. Sa šest mjeseci i sami kreću u potragu za hranom. Te se male afričke zvijeri hrane insektima, malim zmijama, pticama i sisavcima, jajima te voćem", priopćeno je.

Navodi se da su patuljasti mungosi najmanji od svih vrsta mungosa, tijelo i rep su im dugi po dvadesetak centimetara.

TRT Balkan / agencije