U predstavništvu Kentbanke održan je sastanak Predstavničkog odbora Svjetskog turskog poslovnog vijeća za Balkan nakon kojega je održan prijem za uzvanike.             Foto: AA

U predstavništvu Kentbanke održan je sastanak Predstavničkog odbora Svjetskog turskog poslovnog vijeća za Balkan nakon kojega je održan prijem za uzvanike.

Veleposlanik Republike Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran istaknuo je kako je prvi sastanak Svjetskog turskog poslovnog vijeća u inozemstvu, nakon sastanka u rujnu održanog u Tuyrkiye, održan u Hrvatskoj, što, ocijenio je, ukazuje na važnost odnosa između ove dvije zemlje.

“U Hrvatskoj djeluje veći broj turskih poslovnih ljudi, a na Odsjeku za turkologiju Filozofskog fakulteta studira značajan broj studenata”, naglasio je Kiran.

Istaknuo je važnost turske dijaspore u Hrvatskoj, ali i svijetu, jer ona učvršćuje gospodarske i ostale oblike suradnje s matičnom zemljom.

Predsjednik Predstavničkog odbora Svjetskog turskog poslovnog vijeća za Balkan i Grčku Levent Sadik Ahmet, između ostaloga, osvrnuo na aktualna događanja između Izraela i Palestine, izrazivši želju da se okonča “nehumani proces u kojem su na meti civili, zdravstveni radnici, žene i djeca” te da se uspostavi mir.

“Balkan je od velike važnosti za Turkiye iz povijesnih i strateških razloga. Stoga je Turkiye angažirana u diplomatskim, gospodarskim i humanitarnim inicijativama usmjerenima na promicanje stabilnosti i suradnje na Balkanu. Od današnje dijaspore očekujemo da bude aktivnija i kompatibilnija s društvom u kojem živi, a da istovremeno zadrži vlastite vrijednosti”, izjavio je Levent Sadik Ahmet.

Generalni direktor Kentbanke i predstavnik Svjetskog turskog poslovnog vijeća u Hrvatskoj (DTIK) Hasan Ecesoy istaknuo je kako je DTIK organizacija koja djeluje ispred Odbora za ekonomske odnose s inozemstvom kojemu je cilj umrežiti poslovne ljude turskog podrijetla u inozemstvu s poslovnim ljudima iz različitih sektora iz Turkiye.

“Za Hrvatsku je prvi put izabran i imenovan predstavnik zemlje unutar regije Balkana. Nakon 10. kongresa Vijeća održanog u rujnu, djelujem kao predstavnik DTIK-a za Hrvatsku. Očekujemo da naše ugledne tvrtke koje posluju u Hrvatskoj, a čiji su menadžeri danas među nama, što prije postanu članice DTIK-a i daju doprinos aktivnostima našeg Vijeća”, poručio je Ecesoy.

Ecesoz je izvijestio o poslovanju Kentbanke u Hrvatskoj, istaknuvši kako se ova banka nalazi na 9. mjestu među najuspješnijim bankama u Hrvatskoj, sa 17 poslovnica, 250 zaposlenika i preko 1.000 bankomata diljem zemlje.

TRT Balkan / agencije