Vučić je na 5. konferenciji Ujedinjenih nacija (UN) o najmanje razvijenim zemljama (EAGU-V) izjavio da Srbija ne prodaje oružje ni Ukrajini niti Rusiji. Foto: AA

Napominjući da je imao bilateralne sastanke sa slovenskom predsednicom Natašom Pirc Musar, poljskim predsednikom Andžejem Dudom i katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamedom Al Sanijem, Vučić je izrazio nadu da će Katar biti među njegovim strateškim partnerima.

Srbijanski predsednik je reagovao na navode da “Srbija prodaje oružje Ukrajini“ u štampi u zemlji i rekao: “Ovo je loša laž. Srbija nikome nije slala oružje. Imamo fabrike u kojima proizvodimo oružje, ali nismo prodali ni jedan komad oružja niti municije Ukrajini i Rusiji. Mi smo čisti u tome, ali, naravno, želimo da zaradimo novac i ponosan sam na to.“

Izjavivši da se njegova zemlja pridržava međunarodnog prava i da ima potpisane sporazume, Vučić je naveo da nema ko da utiče na njega da ubuduće promeni svoja “razmišljanja“.

Srbija, koja je jedna od najbližih saveznica Rusije u Evropi, koja teži da postane članica EU, do sada se opirala primeni zapadnih sankcija Moskvi zbog njenog rata protiv Ukrajine koji je počeo prošle godine u februaru.

Rusija takođe podržava Srbiju u njenom odbijanju da prizna nezavisnost svoje bivše pokrajine Kosovo.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je ranije da od početka rata u Ukrajini nije izvezeno oružje iz Srbije nijednoj od strana sukoba.

Moskva je od Beograda zatražila zvanično objašnjenje o izveštajima da je Srbija isporučila rakete Ukrajini.

TRT Balkan