Izrael koristio municiju američke proizvodnje u ubijanju civila u Gazi

Izrael koristio municiju američke proizvodnje u ubijanju civila u Gazi

Organizacija je također pozvala SAD da obustavi isporuku oružja Izraelu.
Amnesty International je pozvao SAD da obustavi isporuku oružja Izraelu.      Foto: AA

Izraelska vojska je koristeći municiju američke proizvodnje ubila 43 Palestinca u dva dokumentirana zračna napada na blokirani Pojas Gaze, navodi Amnesty International u izvještaju objavljenom u utorak.

"Nova istraga koju je sproveo Amnesty International otkrila je da je izraelska vojska koristila municiju za direktan napad (JDAM) proizvedenu u SAD-u u dva smrtonosna, nezakonita zračna napada na domove pune civila u okupiranom Pojasu Gaze", objavila je organizacija na platformi X.

Dodaje se da su u dva udara ubijena 43 civila i da su preživjeli rekli da nije bilo upozorenja o napadu.

"Ovi udari su bili ili direktni napadi na civile i civilne objekte ili neselektivni napadi. Oni moraju biti istraženi kao ratni zločini”, navodi Amnesty International.

Organizacija je također pozvala SAD da obustavi isporuku oružja Izraelu.

"SAD mora odmah prestati s transferom oružja Izraelu koje će najvjerovatnije biti korišteno za počinjenje ili povećanje rizika od kršenja međunarodnog prava", zaključuje se.

Izrael je u petak nastavio svoju vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon završetka jednonedeljne humanitarne pauze dogovorene s palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 15.899 Palestinaca je ubijeno, a više od 42.000 ranjeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa u kojem je prema izraelskim zvaničnim podacima ubijeno 1.200 osoba.

TRT Balkan / agencije